Više od 300 miliona KM investicija u Elektroprijenosu u naredne tri godine

elektroprijenos, Zakon, Elektroprijenos bih, Novac, podjela, Elektroprijenos bih, investicije, Elektroprijenos bih, BIH, Elektroprijenos bih, deblokada, Natječaj, Elektroprijenos bih, Elektroprijenos bih, Matan Žarić, upošljavanje, Elektroprijenos bih, Čitluk, trafo stanica, solari, kapaciteti, Elektroprijenos bih
U izjavi za Agenciju Fena Abaspahić je ocijenio da jučerašnji sastanak bh. entitetskih premijera o Elektroprijenosu BiH i ispunjavanju obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici u jugoistočnoj Evropi, koji je održan u Briselu, potvrđuje da implementacija dogovora postignutog krajem 2012. jako dobro napreduje, a preostala aktivnost jeste završetak konsultacija vezano za investicione planove Elektroprijenosa BiH.

"Direktor Elektroprijenosa BiH nas je izvjestio da nacrti investicionih planova već postoje i da će do 10. veljače biti poslati Tajništvu Energetske zajednice na mišljenje i tu počinje formalni proces konsultacija i odobravanja tih investiciskih planova", kazao je Abaspahić.

Trogodišnji investicijski plan, po njegovim riječima, odnosno implementacija tog plana koji će biti usvojen u narednih dva mjeseca podrazumijeva značajno podizanje kvaliteta i sigurnosti elektrodistributivne mreže u BiH i veliki korak na uvezivanju elektrodistributivne mreže BiH s ostatkom Europe što je i naša obveza po Sporazumu o Energetskoj zajednici.

"Vrijednost investicija u naredne tri godine očekuje se da će biti nešto više od 300 miliona KM, a to je postojećih 200 miliona KM koji su trenutno na računima neutrošeni i prihodi Elektroprijenosa u naredne tri godine koji trebaju iznositi sto do 120 miliona maraka", istakao je Abaspahić.

"Naš zadatak je da podignemo kapacitete firme da bude u stanju da ta sredstva kvalitetno i na vrijeme utroši na podizanje kvaliteta i sigurnosti mreže u BiH, tako da se u narednom periodu očekuje intenzivniji proces zapošljavanja stručnog kadra koji će biti u stanju da realizira  taj investicijski ciklus", dodao je Abaspahić.

Osim toga, naglasio je, Elektroprijenos je u pripremi investiciskih projekta koji ne trebaju čekati odobravanje, odnosno investicijsko planiranje, vrijedni oko 30 miliona KM koji su u fazi ugovaranja i u sljedeća dva do tri mjeseca će početi nabavka opreme koja treba da zadovolji tekuće potrebe elektrodistributivne mreže.

"Elektroprijenos je firma koja je osnovana krajem 2006. godine, ali nikada nije profunkcionirala. Nije postojao zajednički pristup i razumijevanje na koji bi način ova kompanija trebala da funkcionira u budućnosti i to je bio predmet gotovo desetogodišnjeg političkog razmimoilaženja. U tom kontekstu Elektroprijenos nije ispunjavao ni svoju obvezu u cilju investicijskog planiranja, održavanja i razvoja mreže u čitavoj BiH", naveo je Abaspahić.

Elektrodistributivna mreža u BiH, po njegovim riječima, nije u tako lošem stanju zbog toga što je ta infrastruktura u prethodnom periodu bila značajno održavana, ali ipak radi ispunjenja naših obaveza i uvezivanja u zajednički energetski prostor EU, buduće investicije, odnosno investicijsko planiranje i implementacija investicijskih projekta će nas integrirati u energetski prostor Europe, što je značajan preduvjet i za privlačenje, odnosno realiziranje velikih investicija u energetski sektor koje nam svakako vrlo brzo predstoje.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, saglasili su se s predstavnicima Europske komisije da će trenutnim finansijskim potezima između dva akcionara Elektroprijenosa BiH biti podijeljeno ne više od 100 miliona KM prikupljenih prihoda.

"Zbog svih problema s kojima se susretao u svom radu u Elektroprijenosu akumulirana su značajna sredstva i dio tih sredstava jeste planiran da ide kao raspodjela dobiti akcionarima, što je generalno uobičajena praksa upravljanja poduzećima, pogotovo iz aspekta što Elektroprijenos ima dovoljno sredstva koja u narednih nekoliko godina neće moći potrošiti, iako ćemo mi uložiti napore da njihove kapacitete ojačamo da mogu provesti više investicijskih projekata istovremeno", dodao je Abaspahić.