Više od 300 milijuna KM za ceste u Federaciji BiH

Nastavkom dobre prakse upravljanja sredstvima, koja podrazumijeva restriktivnu proračunsku te ograničavanje javne potrošnje, račun financiranja smanjen je za 300 milijuna KM, istaknuli su ovom prilikom predlagatelji odluke, predstavnici Federalnog ministarstva financija. Dio odluke o izmjenama i dopunama proračuna je i novi način raspodjele sredstava. Najviše, više od 300 mil., bit će potrošeno za projekte cestovne infrastrukture. Naime, predloženim izmjenama i dopunama proračuna planirana su sredstva za izgradnju cestovne infrastrukture, autocesta i brzih cesta, od čega se 151,5 milijuna KM odnosi na povrat sredstava u proračun FBiH na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru jedinstvenog računa riznice.

Na istom podračunu bit će alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 milijuna KM, koja su ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018., a iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja južne obilaznice Mostara, kao i sarajevske obilaznice. Planirana su i dodatna sredstva za izgradnju cestovne infrastrukture u iznosu od 45 milijuna KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu. Usvojenim izmjenama i dopunama, u proračunu je osigurano 25 milijuna KM za provedbu Zakona o razvojačenim braniteljima koji je Vlada FBiH utvrdila u svibnju ove godine, a planira ga zajedno s odlukom i izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2019. uputiti u parlamentarnu proceduru, zajedno sa zahtjevom za žurnim sazivanjem sjednica obaju domova Parlamenta FBiH.

Od usvojenih izmjena i dopuna proračuna korist će imati i niže razine vlasti, županije i općine, kojima je namijenjeno dodatnih osam milijuna KM. No, puno više koristi imat će državni službenici u FBiH koji su tužili poslodavca. Za izmirenje obveza iz radnog odnosa po sudskim odlukama u cijelosti (glavnica, zatezna kamata i troškovi postupka) planirano je osam milijuna KM, dok je 17 milijuna KM predviđeno za izmirenje obveza po osnovi izvansudskih nagodbi. Za razliku od ravnatelja FUP-a, čije imenovanje je nedavno skinuto s dnevnog reda s obrazloženjem da se Vlada FBiH u tehničkom mandatu ne bi smjela baviti imenovanjima, na jučerašnjoj sjednici prošlo je nekoliko imenovanja.

Imenovanja

Između ostalog i Zilhe Ademaj, bivše ministrice zdravstva SŽ-a i aktualne vršiteljice dužnosti ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja ove županije, čije je imenovanje ranije prouzročilo sukob između SDA i SBB te prekid sjednice. Ademaj je ovog puta bez rasprave imenovana za zamjenicu ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, dok je ravnateljica dr. Vlatka Martinović. Za ravnatelja Federalnog zavoda za statistiku imenovan je Emir Kremić, a za ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

vecernji.ba