Više od 300.000 osoba treće 
dobi u BiH koristi internet

Više od 300.000 osoba treće 
dobi u BiH koristi internet

Prema dostupnim statističkim podacima, broj korisnika interneta u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, a više od tri četvrtine građana BiH koristi internet za pretraživanje informacija, društvene mreže ili u neke druge svrhe.

U razgovoru za Klix.ba Dragan Jovović iz Odjela za transport, životnu sredinu, energiju i regionalne statistike Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kazao je kako više od 40 posto ispitanika u Bosni i Hercegovini internet koristi u svojim kućanstvima. "Rezultati istraživanja o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i pojedinačno u Bosni i Hercegovini pokazali su da 40,4 posto ispitanika koristi internet starosne dobi između 55. i 74. godine. Od 55. do 64. godine internet koristi 52,1 posto stanovništva, a 24,3 posto stanovništva odnosi se na starosnu dob od 65. do 74. godine", kazao je Jovović te dodao da se podaci odnose na prvo tromjesečje 2018. godine.

Edin Čalkić iz Ipsosa kazao je kako su svojim istraživanjima došli do rezultata da osobe treće dobi svakodnevno koriste internet, a da su to podaci MediaPulsa koji se provode terenskim, online i telefonskim anketiranjem.

"Prema podacima DotMetricsa, koji mjeri posjećenost internet portala, može se vidjeti broj ljudi iz svake dobne kategorije koji je posjetio bilo koji portal u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u sustavu mjerenja. U studenom, u kojem mjerimo 70 portala, iste je posjetilo 220.997 osoba raspona godina od 55. do 74. godine, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi 775.812 osobe te dobi", objasnio je Čalkić.

Kompanija Telemach s Microsoftom i Američkom trgovačkom komorom u BiH (AmCham) proteklih godina realizirala je projekt "Online seniori" u cilju osposobljavanja osoba treće dobi informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. "Projekt smo realizirali u cilju povećanja digitalne pismenosti osoba treće dobi u BiH te smanjenja međugeneracijskog jaza po pitanju upotrebe tehnologija. Učili smo ih koristiti aplikacije kao što su Viber, e-mail, društvene mreže i druge aplikacije za komunikaciju. Uručili smo 500 diploma polaznicima radionica, a svaka je bila besplatna. Uručili smo i 60 prenosivih uređaja (tableta) kako bi naši seniori nastavili nadograđivati svoje znanje", kazala je izvršna direktorica Fondacije Telemach Edina Kurić-Zorlak.

Projekt "Online seniori" još uvijek nije završen, a sudeći prema povećanju broja internet korisnika u BiH, rast će i broj onih koji spadaju u kategoriju osoba treće dobi, čime će generacijski jaz i opća informiranost o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama biti manji.