Vijeće za tisak u BiH osuđuje prijetnje upućene novinarki Gloriji Lujanović

glorija lujanovic
glorija lujanovic

... konstatira da se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja. - Vijeće najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović, povodom njenog izvješćivanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tijekom rata u BiH devedesetih, nazivajući je "ustaškom kurvom" i pozivajući da joj neko "usta razvali" - priopćeno je iz Vijeća za tisak u BiH.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvješćuju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije poziva MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko - neretvanske županije da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović, bila privedena i procesuirana. Također, Vijeće za tisak i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

- Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje. Profesionalna je obveza novinara da izvješćuju građane o svemu što je u javnom interesu i niko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprječavati i ucjenjivati novinare da to čine. Ako je netko nezadovoljan novinarskim izvješćivanjem, smatra ga pogrešnim ili netočnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju - navode iz Vijeća.

Dodaju da su slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za tisak i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu.

U priopćenju se navodi da je internetski prostor u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zlouporaba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, kaznena su djela i tretiraju se po bh. krivičnim zakonima.

- Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje trebaju znati da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkriti, te da mogu biti procesuirani u skladu sa odredbama krivičnih zakona u BiH - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za tisak i online medije u BiH.