Vijeće za štampu - Zahtijevamo hitnu istragu o prisluškivanju medija u BiH

Vijeće za štampu - Zahtijevamo hitnu istragu o prisluškivanju medija u BiH
Kako se navodi u pripoćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH, ta je tvrdnja bazirana na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSA-e, u kojoj je navodno naloženo "praćenje i usmjeravanje" medija u BiH u cilju priprema za "inkriminaciju politički nepodobnih ljudi".

- Uime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužiteljstva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju! Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu - navodi se u priopćenju.

U Vijeću ocjenjuju da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

Naglašava se da su te metode apsolutno nedopustive u demokraciji te ocjenjuje da se zbog toga te informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati.

- U cilju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i tko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene - zaključuje se u pripoćenju Vijeća.

hercegovina.info