Vijeće Europe više neće priznavati izbore u BiH po diskriminacijskom Ustavu

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info
...koji bi se održali po važećem, diskriminacijskom Ustavu, izjavio je danas u Sarajevu glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Upravo zato je, dodao je, hitno da se krene naprijed i to prije ljeta da se neke stvari urade, s obzirom na to da se najesen organiziraju lokalni izbori u BiH, nakon toga vrlo brzo počinje 2013. i onda se približavamo još jednim parlamentarnim izborima.

Po njegovim riječima, neophodno je rješenja koja će se odraziti na te izbore donijeti sad i ovo riješiti prije ljeta, prije značajnih rokova koji su već navedeni.

„Izuzetno je važno da se na najbolji mogući način koristi trenutni povoljni politički trenutak, čijem je stvaranju u velikoj mjeri doprinio i predsjedavajući Vijeća ministara, da se učini taj apsolutno neizbježan i neophodan korak da se izvrši presuda Suda za ljudska prava u Strasbourg", kazao je Jagland.

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da se susretne s predsjedavajućim Bevandom, „zato što se radi o čovjeku koji ima mudrosti, optimizma, hrabrosti i pragmatičnosti da donosi vrlo teške odluke koje će zemlju na kraju dovesti do vrlo popularnog cilja, a to je da zemlja postane punopravan partner u svim evropskim procesima suradnje.
Jagland je istaknuo da je izuzetno važno za BiH da postane dio onoga što se već dešava i da napreduje na istom putu zajedno sa zemljama u okruženju.

„Jedini način da se to ostvari jest da kao prvi preduvjet država ispuni sve obaveze koje je preuzela postavši članica Vijeća Europe", kazao je Jagland.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je kazao da su tijekom razgovora sumirali situaciju, definirali gdje je BiH na europskom putu, locirali neuralgične tačke, prije svega neprovođenje presude u predmetu „Sejdić-Finci", prenosi Fena.

„Ukazano je da bez političkog dogovora koji će biti proveden i prenesen u parlament dolazimo u jedan rizik, dolazimo u period kad ćemo postati jednostavno zemlja kojoj se neće posvećivati više toliko pažnje i gdje ćemo ugroziti ono što smo već stekli, a to je članstvo u Vijeću Europe", kazao je Bevanda.

Iskreno se nadam da BiH neće završiti na 'sporednim tračnicama', budući da su sve zemlje regije napravile pomak, Hrvatska će iduće godine postati članica, Srbija i Crna Gora rade velike korake i mislim da građani koji žive u ovoj državi ne zaslužuju da ostanu na repu događaja" kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Bevanda.