Vijeće Europe: BiH mora mijenjati Ustav

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je u utorak navečer Prijedlog izvještaja o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH, u kojem se navodi da je BiH napravila jako mali napredak u posljednje vrijeme, te predlaže organizovanje multilateralne konferencije o BiH.

Izvještaj je predstavio Kimmo Sasi iz Finske, koji je, između ostalog, ukazao na propast "prudskog“ i "butmirskog“ procesa.

Sasi je kazao kako Ustav mora biti promijenjen, kako bi izbori u listopadu 2010. godine bili provedeni u skladu s demokratskim principima.

"Vrijeme je da zemlja pođe raditi u pravcu ispunjavanja ovog cilja. Ideja je da u proljeće budu organizirane konsultacije sa susjednim zemljama i međunarodnim faktorima kako bi bio postignut kompromis političkih stranaka", kazao je Sasi, dodajući kako bi dogovor o ustavnim reformama trebao biti postignut do travnja - svibnja kako bi ušao u parlamentarnu proceduru.

Prema njegovim riječima, zaključak je da BiH mora promijeniti Ustav, jer ako to ne bude urađeno, BiH će biti zemlja s najsporijim napretkom ka europskim institucijama u regiji.

"Političari u BiH moraju preuzeti sudbinu zemlje u svoje ruke i što prije početi s reformom Ustava, kazao je Sasi, koji je ukazao i na to da je Vlada RS odbila odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sucima i tužiteljima, kako se najavljuje referendum u RS-u, što ne doprinosi napretku BiH, kao i na to da nema dogovora o popisu stanovnišvta i kako u zemlji još postoji velika i skupa administracija, posebno u Federaciji BiH", prenosi Radio Slobodna Europa.