Vidović: Ubrzano se radi na kreiranju proračuna za slijedeću godinu

Zora Vidović, proračun

Ministarica financija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se ubrzano radi na kreiranju proračuna za slijedeću godinu, u kojoj je planirano realno povećanje plaća.


Vidović je rekla za Alternativnu televiziju da će u slijedećem tjednu biti određene konture proračuna , te najavila da će nakon što to prođe kroz Vladu uslijediti razgovori sa svim proračunskim korisnicima.

Ona je istakla da se ušlo u realno povećanje plaća, koje će u slijedećoj godini iznositi između 66 i 70 milijuna KM, a najavila je i da će sigurno doći do usklađivanja penzija s rastom plata.

Govoreći o problemu u vezi s raspodjelom sredstava od indirektnih poreza između Srpske i Federacije BiH, Vidović je rekla da će se inzistirati da Srpska naplati svoja sredstva.

"Federacija BiH trenutno duguje Republici Srpskoj 55,5 milijuna KM, što nije nimalo malo", rekla je Vidović koja smatra da nije normalno da se to završava tužbama.

Ona je napomenula da su na prošlom sastanku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ dogovorili da će razgovarati premijeri i ministri financija dva entiteta i dogovoriti se u vezi te raspodjele.

"U suštini mi nemamo što da se dogovaramo. UIO po zakonu ima obavezu da svaka tri mjeseca utvrđuje koeficijent i oni to rade", rekla je Vidović i pojasnila da FBiH nikada ne glasa za taj koeficijent, a on je stalno veći.

Ona je dodala da će inzistirati na izmijeni zakona da koeficijenti koje izračuna UIO budu automatski primjenjivi, ali smatra da će to biti dosta teško, jer na nivou BiH nije formirana vlast.

Vidović je podsjetila da je Narodna skupština nedavno usvojila rebalans proračuna , jer je prikupljeno više prihoda nego što je planirano, odnosno za 60,6 milijuna KM, te izrazila zadovoljstvo ostvarenim direktnim prihodima, dok su indirektni ostvareni sa 93 posto, što je navela kao loše.

"U velikoj mjeri povećana je disciplina poreznih obveznika. Najveći rast ostvario je porez na dobit od 33 posto, a porez od igara na sreću je veći za 52 posto, što je posljedica novog zakona donesenog ove godine", objasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, na povećanje direktnih prihoda utjecale su mjere koje je poduzela Vlada u smislu smanjenja sive ekonomije i razvijanja svijesti poreznih obveznika da se porez treba i mora plaćati.

Rebalans proračuna je, napomenula je Vidović, usvojen bez amandmana, što je prvi put u povijesti Srpske.

Vidović je rekla da će suficit biti usmjeren na otplatu dugova i na investicije, najviše po lokalnim zajednicama.

Ministar financija Srpske je ukazala da se obaveze, kada je riječ o stranim i unutarnjim dugovanjima, izmiruju na vrijeme i da u vezi s tim nema nikakvih problema.

Ona je izrazila i zadovoljstvo kako je protekla nagradna igra koju je organiziralo Ministarstvo financija, te navela podatak da je stiglo gotovo dva milijuna koverti.

"Osnovni cilj te nagradne igre je bila da se uključe građani. Ohrabrilo nas je što su građani zainteresirani da traže i dobiju račun", istakla je Vidović i najavila da će takve igre biti organizirane i u slijedećim godinama.