Vidi li novinska agencija Anadolija BiH kao bošnjačko-muslimansku državu?

Ukazivale su te Ozturkove riječi, kako jedna od najvećih svijetskih novinskih agencija prihvaća i uvažava BiH kao dominantno trojezičnu, tronacionalnu, trokonfesionalnu državu.

No, vijest koju se mediji danas prenijeli  s otvaranju regionalnog ureda Anadolije u Sarajevu sugerira nešto posve drugo- svečanu vrpcu presjekli su, uz zamjenika turskog premijera, te generalnog direktora i direktora regionalnog ureda Anadolije- predsjedatelj Predsjedništva BiH- dakle bošnjački predstavnik u kolektivnom šefu države -Bakir Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa  efendija  Cerić. To, naravno, ne bi trebalo nikomu smetati.

No, nemoguće je neupitati se šalje li Anadolija odabirom samo bošnjačkog svjetovnog i duhovnog liderara kao najviših dužnosnika kojima ukazuje čast da otvore njezine prostorije u Sarajevu, poruku kako BiH doživjavaju kao bošnjačku-muslimansku državu. 

Ukoliko nisu željeli ostaviti takav dojam mogli su škare u ruke ponuditi i jednom Hrvatu- primjerice premijeru BiH Vjekoslavu Bevandi i jednom Srbinu, recimo članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

Ovakvu vrstu prigovora Anadolija je mogla izbjeći da je uz njezine čelnike i zamjenika turskog premijera prostorije agencije otvorio samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao prvi čovjek kolektivog šefa države. No, pojavljivanje Cerića uz Izetbegovića postala je preočita Anadolijina „percepcija" BiH. 

Premda je Izetbegović zašelio Anadoliji distribuciju dobrih vijesti, prvi korak Anadolije u Sarajevu, prije se može smatrati gafom- nego dobrom viješću.

Direktor reginalnog ureda Anadolije u Sarajevu pohvalio se pouzdanošću vijesti kao glavnom kvalitetom Anadolije. Idu, kažu, toliko daleko da ispravljaju i slovnu grešku i zbog toga se ispričavaju korisnicima svog servisa i čitateljima.

No, medijski eksperti znaju kako postoji milijun načina da agencija objavi točnu vijest, da ni jedan navod u vijesti nije pogrešan i netočan, a da izborom tema, događaja, kontekstuiranjem, naglašavanjem jednog na uštrb drugih elemenata  vijesti, agencija boji svoj servis vijesti. Današnjim svečanim činom, da je bio drugačije koncipiran Anadolija je mogla izbijeći sumnje kako će njezine vijesti biti obojene jednom bojom. Nažalost, to je propustila učiniti. 

Otvaranje regionalnog ureda Anadolije, na način kako je to organizirano,  teško je ne promatrati izvan konteksta nove turske politike prema BiH i Balkanu- neosmanizmu. Jedan od rezultata tog pojačanog političkog angažmana  je i formiranje crveno-zelene koalicije SDP - SDA , pod patronatom turskog ministra vanjskih  poslova Davutouglua, te, uz podršku SAD-a, ustoličenje te koalicije, bez hrvatskih političkih predstavnika, na vlast, državnim udarom i pretvaranjem Federacije BiH u bošnjački entitet. Anadolija je danas pokazala kako dolazi u BiH primarno kako bi slijedila novu tursku politiku, a ne da bi obogatila medijsku scenu BiH i podigla profesionalne standarde

Političko povratak Turske na Balkan praćen je  i kulturnim i medijskim „osvajanjima", kroz turske sapunice, te otvaranjem regionalnog ureda Anadolije u Sarajevu.. Ostaje vidjeti sljedeće turske korake na Balkanu.

Izvor: Dnevnik.ba