VIDEO  - Radovan Karadžić ne odustaje: Rat u Bosni bio je rat između Srba

Karadžić je, odgovarajući na zahtjev novinara da procijeni svoju ulogu u ratu u BiH, kazao kako je "imao nesretnu ulogu u nesretnom ratu u nesretnoj zemlji" te da je to bio rat koji Srbi nisu željeli i nisu trebali.

"Bio je to rat između Srba... Nije bio naš interes da budemo neprijatelji. Naši su sukobi uvijek tragični za sve, a od njih ima interesa samo treća strana", konstatirao je Karadžić i dodao kako vjeruje da se rat mogao izbjeći da su bosanski Muslimani početkom 90-ih imali drugo političko vodstvo.

"Ja sam ispunio svoje obveze. Još čekam da Holbrooke ispuni svoje!"

Na pitanje da precizira što je točno dogovorio s tadašnjim američkim izaslanikom za Balkan Richardom Holbrookeom, Karadžić je odgovorio kako mu je Holbrooke, kao predstavnik međunarodne zajednice i Vijeća sigurnosti UN-a, obećao da će, ukoliko se povuče iz aktivne politike i s pozicije predsjednika RS te ako odustane od sudjelovanja na izborima, biti povučene sve optužbe koje je protiv njega podigao Haški sud.

"Ja sam ispunio sva svoja obećanja. Još čekam da g. Holbrooke ispuni svoja", rekao je Karadžić.

Objasnio je također kako je odbio sudjelovati na haškom suđenju u listopadu prošle godine, jer je smatrao da mu nije ostavljeno dovoljno vremena da se kvalitetno pripremi za proces, zbog čega je odbio "biti kao biljka izložena snijegu i kiši" bez mogućnosti da aktivno sudjeluje na suđenju, te da se i dalje nada da će imati pošteno suđenje u Haagu.


Tekst: S.C.H.

Foto: AFP