Vesna Pusić: Vlast strankama za koje je glasovalo 50 posto Hrvata

Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, Treći entitet, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, Željko Olujić, Presuda u Hagu, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, HNS, član HNS-a, Vesna Pusić, Carl Bidt, Carl Bildt, antihrvatske snage, Vesna Pusić, lustracija, lustracijom do slobode, udbaški aparat, UDBA, Hrvatska, peta kolona, udbaški aparat, UDBA, Stipe Mesić, Vesna Pusić, Vesna Pusić, sporazum Drnovšek-Račan, Zdravko Tomac, veleposlanici, Vesna Pusić, Vesna Cvjetković , DORH, USKOK-ove optužbe
...2010. godine, ocijenila je saborska zastupnica Vesna Pusić u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski tjednik Slobodna Bosna. Pusić je upozorila kako je bez nove vlasti nemoguće otvoriti bilo kakvu ozbiljnu raspravu o budućnosti BiH odnosno modelima koji bi od nje napravili stabilnu državu.

- S obzirom na rezultate izbora u BiH, čini se da bi u ovom trenutku bilo moguće uspostaviti vlast ako bi u njoj sudjelovale političke stranke za koje je glasovalo oko polovine ili nešto manje od 50 posto Hrvata koji su u BiH izašli na izbore, kazala je Pusić.

Dodala je kako to možda nije idealno rješenje no u danim okolnostima je jedino moguće ako se želi uspostaviti vlast.

Tek nakon toga, drži Pusić, moglo bi se očekivati pokretanje regionalne inicijative za BiH koju bi potaknula Hrvatska.

Ta bi inicijativa, pojašnjava Pusić, morala održavati punu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi i potvrditi spremnost Hrvatske da pridonese stabiliziranju prilika u BiH.

- Ne smije se i ne može ništa nametati ali ni ignorirati probleme jer ovakvo stanje vodi destabiliziranju BiH, a to se onda mora ticati stabilnosti Hrvatske, izjavila je Pusić ocijenivši kako Hrvatska u zadnjih desetak godina na razini vlade i nije imala sustavnu politiku prema BiH.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i sadašnji Ivo Josipović, po sudu Vesne Pusić, imali su i imaju pozitivan odnos prema BiH a napose je važno to što Josipović, kako ističe, politiku prema susjednoj državi vodi kao nestranačka osoba.

- Hrvatska službena politika je već jednom pridonijela katastrofi u BiH koristeći se povijesnim činjenicama kao argumentacijom za svoju politiku u suvremenosti. Predsjednik Josipović pazi da se to ne ponovi, izjavila je Pusić.

Pojašnjavajući što je zapravo mislila kada je ranije spomenula mogućnost uspostave pet kantona u BiH, Pusić je kazala kako je pri tome imala u vidu tri kantona s većinskim udjelom jednog od sva tri konstitutivna naroda te dva mještovita "koji bi bili zalog građanskoj državi u budućnosti".

- Cijeli moj stav je pokušaj da se isprovocira rasprava o toj temi i jasno iznesu različite ideje, kazala je Pusić dodajući kako bi entiteti zapravo morali podupirati državu a ne razgrađivati je na konceptima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Njezin je zaključak kako BiH ne smije nastaviti funkcionirati u "zamrznutom konfliktu" jer se tako ne može izgraditi kao suvremena država, prenijela je Hina.