Velika očekivanja od povratka u Republiku Srpsku

... dobili potporu. O tome je snažno tijekom brojnih susreta u Banjoj Luci upozorio apostolski nuncij u BiH, nadbiskup mons. Alessandro D'Errico.

Papinski izaslanik razgovarao je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrazovanja i prosvjete RS-a Antonom Kasipovićem te direktorom Tajništva za vjere Jovom Turanjaninom.

U svim razgovorima sudjelovao je i banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica te savjetnik nuncijature mons. Joseph Arshad.

Nuncij je prikazao napore Svete Stolice oko što uspješnijeg liječenja posljedica nedavnog rata u BiH i susjednim državama, oko stvaranja ozračja međusobnog uvažavanja, povjerenja i suradnje u korist svih naroda i ljudi, osobito onih još uvijek obespravljenih.

Upoznao je predsjednika Dodika s „velikom zabrinutošću Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice" zbog nepovratka pripadnika hrvatskog naroda, tj. katolika u njihova rodna mjesta u BiH, osobito na području RS-a.

Naglasio je je očekivanje Pape i Svete Stolice da domaći političari i međunarodni donatori omoguće materijalna sredstva u daleko većem iznosu nego u dosadašnjim poratnim godinama za povratak i mogući opstanak hrvatske populacije u njihova rodna mjesta.

Trend nestanka

Predsjednik Dodik je zahvalio nunciju D'Erricu za dolazak i za njegovu „pozitivnu ulogu" koju obavlja već šest godina u ovoj zemlji. Zahvalio je i Svetoj Stolici za njene napore oko međusobnog približavanja državnih i političkih predstavnika unutar BiH i između entiteta BiH i susjednih zemalja.

Naglasio je da će rado pružiti punu podršku brojnijem povratku Hrvata u RS. Izrazio je svoju spremnost za uspostavom još intenzivnijih kontakata s vlastima u Hrvatskoj. Nuncija D'Errica je primio i potpredsjednik Vlade i ministar obrazovanja i prosvjete Anton Kasipović, jer je predsjednik Aleksandar Džombić nenadano morao u bolnicu.

Bilo je riječi o „najvećem aktualnom problemu" povezanim s katoličkom, odn. hrvatskom populacijom u RS-u i BiH koja se, nažalost, svake godine sve više smanjuje jer je izostao masovniji povratak izbjeglih i prognanih Hrvata. Nuncij je zamolio potpredsjednika da informira predsjednika Džombića i članove Vlade o očekivanjima Svete Stolice da se konačno i prognanim i izbjeglim Hrvatima omogući materijalna pomoć za održivi povratak u njihove župe i rodna mjesta.

Veća potpora

Potpredsjednik Kasipović je to obećao, izrazivši nadu da će se, osim najavljene donatorske konferencije 24. travnja 2012. u Sarajevu, konačno i Vlada Republike Hrvatske više i konstruktivnije uključiti u rješavanje nezavidne situacije hrvatske populacije u cijeloj BiH.

Nuncij D'Errico susreo se i s ministrom za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS-a Davorom Čordašem, a zatim i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a mr. Igorom Radojičićem. Zajednički je utvrđeno da se tijekom proteklih 16 poratnih godina uspjelo vratiti i ostati tek nekoliko postotaka prognanih i izbjeglih Hrvata katolika s područja RS-a, jer nije bilo ni potrebne političke volje, a pogotovo nije bilo materijalne pomoći, kao što je dodjeljivana pripadnicima druga dva naroda.

Prema službenim crkvenim statistikama, koncem 2011. godine, bilo je u RS-u tek 5% od predratnog broja katolika. Sada, doduše, postoji politička volja, ali nema materijalnih sredstava za pomoć održivom povratku.

Izražena je nada da će skorašnja donatorska konferencija omogućiti konačno da i povratnici Hrvati dobiju u većem postotku materijalnu pomoć za povratak, obnovu domova, te otvaranje radnih mjesta.

Izvor: Vecernji.ba