Velika akcija u pet županija, uhićeno osam osoba

Sipa, akcija, zlatni karat, prilikom pretresa i uhićenja, uhićenja, Sipa, akcija kasa
doniranih od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije su danas pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva "Farmer" na području Federacije Bosne i Hercegovine, a vezano za kazneno djelo "Udruživanje radi činjenja kaznenog djela" a u vezi sa kaznenim djelima "Zlouporaba položaja ili ovlasti" i "Prijevara".

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Županijskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije te je uhićeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine, prenosi Radiosarajevo.

Navedene osobe se sumnjiče da su od 2014. do polovice 2015. godine, u svojstvu članova Povjerenstva za dodjelu poljoprivrednih strojeva ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i strojeva doniranih od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa gore navedenim kaznenim djelima, a koji su traženi naredbom Suda.

Uhićene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predani uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu, na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici županijskih ministarstava unutarnjih poslova Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Unsko-sanske i Hercegbosanske županije.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.