Velika akcija protiv automafije u BIH - uhićeno više od 30 osoba u pretresima na više desetina lokacija

... pripadnika organiziranih kriminalnih grupa tkz. automafije.

U akciji je lišeno slobode više od 30 osoba, te su s ciljem pronalaska dokaza, među kojima i otuđenih automobila, izvršeni pretresi na više desetina lokacija, između ostalog u gradovima Sarajevo, Banja Luka, Istočno Sarajevo, Tuzla, Mostar, Kiseljak, Grude itd., a među pretresenim lokacijama su i auto-otpadi.

Tužitelj Tužiteljstva BiH koordinira rad više stotina policijskih službenika koji se nalaze na terenu.

U akciji kao nositelji aktivnosti sudjeluju policijski službenici MUP-a RS, Federalne uprave policije, te MUP-a Županije Sarajevo, a podršku pružaju i policijski službenici MUP-a TK, MUP-a SBK, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

Istraga u ovom predmetu koje vodi Tužiteljstvo BiH, traje već šest mjeseci, a postoji sumnja da su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u tom periodu otuđili više stotina, uglavnom skupocjenih motornih vozila više klase.

U akciji je pronađen i zaplijenjen određen broj motornih vozila, za koja se prema dostupnim dokazima, može pretpostaviti da su ukradena.

Akcija ima međunarodni karakter, jer je jedan dio motornih vozila, nakon krivotvorenja dokumentacije završio izvan granica BiH, pa se određene aktivnosti provode i u Republici Srbiji.

Ova akcija, predstavlja značajan udarac organiziranim kriminalnim grupama automafije u cijeloj Bosni i Hercegovini, a radi poboljšanja sigurnosne situacije i zaštite imovine građana Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH posebno ističe dobru i profesionalnu suradnju više policijskih agencija u BiH, koje su sudjelovale u ovoj akciji.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti prema koliko osumnjičenih će uputiti prijedlog za određivanje pritvora, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

(Fena)