Veleposlanstvo SAD: Prihvaćamo činjenicu da će oba HDZ-a u opoziciju

"Potičemo sve stranke da što prije postignu dogovor o širokoj koaliciji na državnoj razini koja će moći provoditi reforme neophodne da bi BiH napredovala na putu euroatlantskih integracija i osigurala ekonomski prosperitet, regionalnu sigurnost, kao i odgovorno upravljanje zasnovano na demokratskim principima", istakli su u Veleposlanstvu SAD.

Izraženo je očekivanje da će se nova Vlada FBiH pozabaviti hitnim pitanjima koja se nalaze pred njom i da će raditi u interesu svih građana Federacije BiH, prenosi Srna.

"Veleposlanstvo SAD bilo je zahvalno Uredu visokog predstavnika i snažno je podržavala njegova nastojanja da pomogne političkim strankama da postignu dogovor o formiranju vlasti nakon više od pet mjeseci od izbora", navode iz američkog Veleposlanstva komentirajući jučerašnje formiranje vlasti u FBiH i buduće uspostavljanje vlasti na razini BiH.

Formiranje institucija FBiH jučer je okončano bez učešća dva HDZ-a. Zastupnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na izvanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu. Živko Budimir iz HSP-a predsjednik je FBiH, a potpredsjednici Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, potvrđeno je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je konstituiranje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ''državni udar'' i ''anarhiju'', zbog čega smatra da bi u BiH trebalo provesti nove izbore.

U Dom naroda federalnog Parlamenta još nisu izabrani delegati iz tri županije, zbog čega je SIP BiH priopćio da ostaje pri stavu da se još nisu stekli uvjeti za potvrđivanje rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, budući da još nisu završeni izbori u svih 10 županija.