Vehabije vrše vojnu vježbu na obroncima Vučje planine?!

...kategorički je agencijama potvrdio Ljubomir Malivojević, predsjednik Vijeća teslićke Mjesne zajednice Blatnica.
Naime, on je kazao da se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.
- Od federalnog lugara čuo sam što se, ustvari, događa u ovom planinskom kraju odakle je dio srpskog stanovništva izbjegao tijekom ratnih godina, rekao je Malivojević.
Povratnici u strahu

Osim njega, ovu priču potvrdili su i malobrojni povratnici u sela blatničkog kraja. Tako ih je nekolicina naglasila kako su vehabije u dva navrata izvodile vježbe gađanja iznad sela Kozila, koje se nalazi nedaleko od Palašnice.
- To se događa uvijek srijedom navečer, između 19.30 i 20 sati. Plašimo se noći. Nije me strah zbog mene, nego zbog žena i djece, rekao je jedan od povratnika. Isto tako, povratnici kažu kako vehabije žive u graničnom planinskom pojasu općina Teslić, Zenica i Travnik. Također, oni navode kako su prisutni u mjestima Šerići, odakle se veliki broj osoba afroazijskog porijekla oženio mještankama, te Jastrebac, Orahovica, Starina, Željezno Polje, Golubina, Begov Han.
- Riječ je o vrlo opasnom terenu. Oni su naoružani i nitko im ništa ne smije, a nama kažu da nemamo što tu tražiti, kaže jedan povratnik.
Podsjetimo, već ranije pojavile su se informacije da se na ovim područjima grupiraju vehabije te vrše određene obuke. Tada je čak i iz policijskih izvora potvrđeno kako se na ovim područjima zaista nalaze vehabije te kako se njihove aktivnosti pomno prate.

Policija u pripravnosti

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) navode da ne raspolažu podacima da se na obroncima Vučije planine provodi vojna vježba pripadnika vehabijskog pokreta s područja općina Teslić, Travnik i Zenica.
- Policijski službenici SIPA-e svakodnevno poduzimaju mjere i radnje iz svoje mjerodavnosti prema svim osobama i skupinama koje bi se mogle dovesti u vezu s financiranjem, pripremanjem i poduzimanjem terorističkih aktivnosti na području BiH, ali i šire, s ciljem sprječavanja i otkrivanja istih, navode iz SIPA-e.
Iz policije RS-a i Zeničko-dobojske županije nisu željeli davati bio kakve informacije o ovom slučaju, uputivši nas na SIPA-u i Operativnu grupu za borbu protiv terorizma.

Radikalizacija stanja

Srbijanski mediji prenose informacije kako je navodni vođa vehabijske zajednice u Bihaću, imam Bilal Bosnić, otvoreno veličao ubijenog vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena i neizravno pozvao vjernike da osvete njegovu smrt. Prema navodima pojedinih medija, Bosnić, koji je davno skrenuo pozornost na sebe ultraradikalnim tumačenjem islama i zapaljivim porukama, prošlog petka u jednoj bihaćkoj džamiji održao je predavanje o Bin Ladenu, koga je nazvao šehidom i istaknuo da će on zauvijek ostati živ jer je poginuo na Alahovom putu. Ogorčen zbog Bin Ladenove smrti i izostanka muslimanske reakcije na njegovo ubojstvo, Bosnić je pozvao svoje sljedbenike da ne ljube euro više od Alaha i da ne govore da ne idu u džamiju jer nemaju vremena, zato što će se tako pridružiti nevjernicima.

dnevni list