VIDEO  Vehabije u GP BiH dobile pravnu bitku

granicna policija

... na privatni život i slobodu vjere službenicima Granične policije naše zemlje s naznakom, točnije, da službenici pri obavljanju svojih poslova i zadataka mogu nositi bradu. 

Ako je suditi po toj odluci Ustavnog suda BiH putnike će dočekivati ne samo obrijani već i bradati granični policajci. Da li to znači da ćemo u praksi imati između ostalog i graničare sa prepoznatljivim vehabijskim bradama u Graničnoj policiji nisu željeli komentirati.

"Bradati" policajci uskoro bi mogli postati realnost na aerodromima i graničnim prijelazima. Naime, Ustavni sud BiH ukinuo je član Pravilnika o nošenju uniforme pripadnika Granične policije BiH koji propisuje da uniformirani službenici obvezno briju bradu.

Osporeni Pravilnik direktor GP BiH Zoran Galić donio je 30 siječnja ove godine jer su se građani žalili na neuredan izgled policajaca koji podrazumjeva i nošenje brade. Nekolicina graničara, simpatizera vehabijskog pokreta tada su naprasno se razboljela jer nisu htjeli da se obriju. Uslijedila apelacija Safeta Softića delegata SDA u Domu naroda PS BiH nakon koje je Ustavni sud utvrdio da su brade ponovo u modi.

Direktor GP BiH Zoran Galić i njegovi suradnici ne žele da se oglašavaju jer kako doznajemo nisu dobili odluku Ustavnog suda i njeno obrazloženje, piše RTRS.

Godinama su mediji upozoravali da je samo na aerodromu u Sarajevu zaposleni graničari koji sa prepoznatljivim bradama odaju pripadnost vehabijskom pokretu. Sa takvom bradom Mirnes Vehab slikao se 2014. godine na graničnom prelazu Gradina kod Kozarske Dubice, čak je jednom "bratu po vjeri" dozvolio da klanja u službenim prostorijama GP.

Policajac sa iskustvom i u predratnom sistemu Radovan Pejić kaže da su se uvijek poštovala pravila o jednobraznom izgledu pripadnika sigurnosnih struktura i da je nošenje brade pogotovo zbog vjere neprihvatljivo.

- Mislim da policajci u bilo kojoj službi sigurnosti da reda naročito granična policija to je obraz države i na granici da vidite sada sa jednom bradom ovakom drugi sa onakvom treći bez brade pa ajmo onda uvesti i različite boje uniformi - poručuje Pejić.

Od bh sigurnosti do sada jedino oglasio Dragana Mektić. Tvrdi da i pored odluke US neće biti omogućeno nošenje vehabijske ili bilo koje slične brade pripadnicima GP BiH. Ipak ostaje otvoreno pitanje da li će se primjerom GP povesti i druge sigurnosne službe i svojim pripadnicima dozvoliti nošenje brade?