Vehabije u BiH: Novinaru Provjerenog prišli i rekli: Jeste li došli širiti laži?

vehabije, BIH, selefije, Australija, Konjic, Mostar, seonica

U općini Brčko Distrikt, mjesto je Gornja Maoča. U regiji poznato kao selo u koje policija rijetko ulazi, mjesto u kojem žive vehabije. Pripadnici radikalnog islamskog pokreta. Oni koji ne priznaju vlasti BiH.

Na samom ulazu u mjesto, i to uz pratnju policije, zatekli smo Jasmina Mustajbašića. Dočekao nas je riječima, 'jesmo li došli širiti laži?!'
Nakon prvog, ne baš "srdačnog" dočeka, odlučio je porazgovarati s nama. Cijela njegova filozofija i način života vrti se oko sljedećeg: "Želim da čitav svijet budu muslimani, da sretnu Allaha kao muslimani, ja želim da čitav svijet bude islamski jer je to dobro za čitav svijet!", rekao je za Provjereno Mustajbašić.

Kasnije smo doznali da je isti taj Jasmin osoba koja je privedena, saslušana, a na kraju i puštena nakon terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Tada je naime osumnjičen da je pomagao Mevludinu Jašareviću koji je u tom napadu pucao na veleposlanstvo.

Jasmin je zbog želje da kako kaže, živi pravi Islam, ostavio posao, obitelj, karijeru. Nakon što su prvotno rekli da radi i da neće doći do kasne večeri, pojavljuje se i Fikret Zukić. Otac je dvojice sinova. Obojica su u Siriji i bore se na strane Islamske države. Fikret kaže: "Bore se za Allahovu vjeru. Znači to je Alahov propis gdje džihad nalaže svoj braći ma gdje se našli da pomognu braći. Ako koji pogine od sinova u džihadu, on neće biti pitan za grijehe tako Alah naložio!"

Na naše pitanje kako bi se osjećao da izgubi sina, kaže: "Već ako se desi ne žalostim se jer mi vjerujemo u to da je Alah odredio njemu gdje će on poginuti."

Njegov sin Eldin Zukić, na snimci koju nam je ustupila Državna agencija za sigurnost i zaštitu BiH ustupila, iz Sirije poziva: "Ovo je poziv koji je upućen i muslimanu i muslimanki, dođite pomozite. Rađajte mudžahedine, odgajate mudžahedine, Allah vas pomogao! I da što prije uz Allahovu pomoć ovdje u Šamu napravimo šerijatsku državu."

U akciji Damask u kojoj je prije desetak dana privedeno 15-ak osoba na području BiH je i Bilal Bosnić, za kojeg se smatra da je vođa vehabijske zajednice u toj zemlji. Okidač za cijelu akciju privođenja je bila snimka na portalu Put vjernika, na kojoj Bosnić poziva na sveti rat.
Islamska zajednica se ograđuje od njih
Od djelovanja ove organizacije, Islamska zajednica se ograđuje. Tvrde, njihovo tumačenje vjere nema institucionalni niti vjerski legitimitet, te da se radi o proizvoljnom i samostalnom tumačenju vjerskih propisa.
Prvi mudžahedini u BiH
Prvi mudžahedini u BiH su stigli ratnih godina. Kao pojačanje Armiji BiH. Tada u njihovom dolasku vlasti nisu vidjele ništa loše. Sve dok pojedinci u državi nisu situaciju koristiti u drugačije svrhe.

"U svakom slučaju svi se pitaju kako je jedna takva ideja kao što je vehabizam uspjela naići na plodno tlo u BiH. Ono što je po meni najbitnije oni su njima ponudili identitet. I na jedan potpuno krivi način zloupotrebljavaju i interpretiraju svoju plemenitu religiju", tvrdi Ivana Petrović urednica vanjske politike na Novoj TV, te dodaje: "Vrlo je bitno povući granicu između islama i islamizma. Islama kao religije i islamizma, kao uvjetno rečeno, političkog islama. To sve moramo vrlo ozbiljno shvaćati pa pogledajmo svijet u kojem živimo i oni su dio tog svijeta to treba vrlo ozbiljno shvatiti."

Premda su važnije vehabijska središta u neposrednoj granici naše zemlje, hrvatski obavještajci navode kako islamisti nisu opasnost za Hrvatsku.
U Siriji se trenutačno bori oko 150 bosanskohercegovačkih državljana, premda je država BiH svojim građanima zakonom zabranila odlazak u rat u druge zemlje.

Dnevnik.hr