Vehabijama će se oduzimati putne isprave BiH

...gdje se bore kao pripadnici terorističkih skupina i organizacija. Treći je što takve osobe po povratku u BiH postaju ozbiljna prijetnja po sigurnost u državi.

Putne isprave

Državni zakon koji predviđa oštre sankcije za one koji odlaze na ratišta po svijetu, bilo u okviru organiziranih skupina, bilo pojedinačno, u završnoj je fazi izrade. Detalji novih propisa još se drže u tajnosti, navodno zbog "osjetljivosti kompletne materije situacije", a prijedlog zakona trebao bi biti upućen Parlamentu BiH na usvajanje do kraja godine.
Kako doznajemo, odlazak na ratišta bit će tretiran kao teško kazneno djelo za koje je predviđena višegodišnja robija. Jedno od novih rješenja je da se zakonski dopusti oduzimanje putnih isprava svakom državljaninu BiH za kojeg postoje dokazi da se sprema za odlazak na ratišta u svijetu, bilo kao dobrovoljac, bilo kao plaćenik.
Nitko nema pouzdane podatke koliko ovog trenutka bh. državljana ratuje u Siriji, Afganistanu, Čečeniji, Dagestanu, Iraku i drugim zemljama. Zna se da se svi oni bore na strani terorističkih organizacija i barata se podatkom da ih ima oko 400 samo u Siriji. Tu se uglavnom bore pod zastavom zloglasne terorističke organizacije El Nusra. U Siriju lako ulaze - s putnim ispravama BiH bez ikakvih problema odlaze u Tursku odakle se preko posebnih veza i vodiča ubacuju u Siriju. U Alepu ih dočekuje vojni instruktor Kenan Bijedić, državljanin BiH kod kojeg moraju proći desetodnevnu obuku.
Koliko je državljana BiH do sada poginulo ratujući u Siriji, nije poznato, a procjenjuje se da se radi o njih dvadesetak i svi su pripadnici vehabijskog pokreta. Prošlog tjedna stigla je vijest da je u borbama u Siriji poginuo i Derviš Halilović iz zeničkog sela Smajići koji se nedavno priključio El Nusri.

Vrbovanje mladih

Prošlog mjeseca na internetu se pojavila snimka na kojoj trojica vehabija iz Bosne i Hercegovine pozivaju mlade iz naše zemlje da im se pridruže u džihadu u Siriji. Ova snimka izazvao je veliku pozornost u međunarodnoj javnosti i pogotovo nakon njega pojačani su pritisci na vlasti BiH da pod hitno zaustave odlazak svojih državljana. Računa se da je na desetke pripadnika vehabijskog pokreta u BiH ovog trenutaka na ratištima u Dagestanu, Čečeniji, Afganistanu, Iraku, ali da ih ima i u terorističkim organizacijama koje djeluju u Libiji.
Vehabijski pokret u BiH, kako se ocjenjuje u međunarodnim krugovima, sve je jači i predstavlja sve veću opasnost po sigurnost i stabilnost ne samo naše zemlje nego i Balkana i Europe u cjelini. Posebno je opasno gotovo pa svakodnevno vrbovanje mladih iz siromašnih seoskih obitelji da se priključe vehabijama i pri tome se koristi veliki novac koji specijalnim kanalima iz inozemstva, a uglavnom preko Beča, stiže do vehabijskih lidera.
Tko su glavni organizatori odlaska državljana BiH na ratišta u Siriji, Afganistanu i drugim državama? Uglavnom se spominju Nusret Imamović i Dževad Gološ.
Imamović, koji živi u Gornjoj Maoči, slovi za vođu vehabijske zajednice u BiH. Gološ je u Siriji završio islamski fakultet i 2006. godine u Mostaru je osnovao fondaciju "Daru-l-Kur'an" kojom od prvog dana upravlja. Na izravan zahtjev reisa Huseina Kavazovića da se zabrani rad ove fondacije, Ministarstvo pravosuđa Federacije je prošlog mjeseca iz registra izbrisalo Gološovu fondaciju. Bez obzira na to, Gološ i njegova fondacija nastavili su s radom i organizirali upis djece u svoje škole u Mostaru i nekim drugim mjestima! Na ovo izravno kršenje zakona još nitko od nadležnih nije reagirao.

Piše: M. Osmović/HB.org