Važna karika u borbi protiv kriminala u BiH

Sadik Ahmetović i Vinko Dumančić

Sigurnost granica

- Naša misija je održati i kontinuirano povećavati razinu sigurnosti granica i zračnih luka, kako bi zaštitili i podigli kvalitetu života svih osoba koji žive, rade, borave i putuju u i kroz BiH. U ime svih pripadnika GP BiH i u svoje osobno ime obećavam da ćemo svoje poslove obavljati u bliskoj suradnji s građanima kojima služimo i da ćemo ostati pouzdan partner drugim agencijama za provedbu zakona, poručio je Dumančić.

On je naglasio da GP BiH poslove granične kontrole obavlja na granici dugoj 1.600 kilometara i na 88 graničnih prijelaza sukladno najboljim standardima i praksama srodnih agencija u Europi i svijetu. Zahvaljujući pojačanim provjerama na graničnim prijelazima otkriveno je 727 osoba za kojima su raspisane tjeralice, registrirano je 3.514 stranca kojima je odbijen ulazak u BiH, otkrivene su 322 osobe u ilegalnom prelasku granice, a provedeno je i 1.401 mješovite ophodnje zajedno s graničnim policajcima susjednih zemalja.

Granična policija danas ima 2.283 djelatnika, od čega su 2.094 policijski službenici, 43 državni službenici i 146 uposlenici. Dumančić kaže da Graničnoj policiji nedostaju 253 djelatnika i da se nada da će problem nedostatka kadrova biti riješen usvajanjem novog pravilnika o unutarnjem ustrojstvu, uz školovanje nove generacije kadeta u narednom razdoblju.

Ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović, čestitao je pripadnicima GP BiH 11. obljetnicu rada, naglasivši da ova policija, kao jedna od upravnih organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti, predstavlja veoma važnu kariku u borbi protiv svih prekograničnih ilegalnih aktivnosti, a posebno transnacionalnog organiziranog kriminala.

Podrška radu

- ministarstvo će nastaviti podržavati rad Granične policije, pružajući podršku i pomoć u provedbi mnogobrojnih aktivnosti koje su utvrđene planom rada, kazao je ministar Ahmetović pozivajući rukovodstvo i pripadnike GP BiH da u suradnji sa ostalim policijskim agencijama u BiH nastave uspješno provoditi zadane ciljeve, kako bi postigli još bolje rezultate.

Kao i ranijih godina, na obilježavanju Dana Granične policije BiH najuspješnijoj organizacijskoj postrojbi, policijskim i državnim službenicima, te zaposlenicima Granične policije uručene su kolektivne i pojedniačne nagrade za ostvarene rezultate.

Po mnogim ocjenama, Granična policija najuspješnija je državna institucija u BiH. Granična policija sudjeluje u aktivnostima identifikacije i zaprječavanja mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose učinkovitijem nadzoru i kontroli prelaska državne granice. Na dijelu državne granice s Republikom hrvatskom ukupno je zapriječeno 119 lokacija.

Izvor: Večernji list