Vapaj hrvatskih logoraša: Zaustavite nelegalnog ministra Heleza, ili ćemo opet morati iz svojih domova

...političkim i vjerskim dužnosnicima, od Valentina Inzka, visokog predstavnika, Dragana Čovića predsjednika HNS-a, Tončija Staničića, hrvatskog veleposlanika u BiH, do kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, piše večernji list.

U pismu hrvatski logoraši traže zaštitu od, kako navode, nelegalnog ministra Zukana Heleza i ciljane revizije koju provodi.

"Podsjećamo, Helez je prije svoga imenovanja izjavio kako će ga zapamtiti bugojanski logoraši, slijedile su potom izjave kako u Bugojnu nije bilo logora, a vrhunac Helezovog obračuna s hrvatskim logorašima je javni linč logoraša koji mu smetaju jer javno iznose činjenice o bugojanskim logorima.

Ni tu nije kraj. Najnovije Helezove tvrdnje su da ne mora značit da je netko invalid ako je bio u logoru", stoji u otvorenom pismu hrvatskih logoraša koji navedene Helezove izjave smatraju dosipanjem soli na otvorene rane.

"Podsjećamo Vas da smo bili u zloglasnim logorima Bugojna punih osam mjeseci gdje smo preživljavali najgore dane svog života. Od nehumanih uvjeta koje normalan ljudski um ne može ni zamisliti, a takav se opis logora koristio na suđenjima za zločine nad hrvatskim logorašima koji se vode pred Sudom BiH", navode logoraši.

Otvoreno pismo završavaju apelom da, ako nitko ne zaustavi Heleza, oni su spremni pozvati stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji na bojkot predstojećih općinskih izbora, a u krajnjem slučaju spremni su, kažu, i na ponovno iseljavanje iz Bugojna. "Ako se hitno ne zaustavi Heleza, ne preostaje nam ništa drugo nego se kolektivno, sa svojim obiteljima, iseliti iz Bugojna", navode.