Vanjskotrgovinska komora BiH: Hrvatska diskriminira izvoznike iz BiH

...dviju zemalja do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, izjavio je u četvrtak u Sarajevu analitičar VTK BiH Duljko Hasić prenoseći novinarima ocjenu kako i Hrvatska i Srbija otvoreno diskriminiraju izvoznike iz BiH namećući im mnoge necarinske barijere.

Hasić je na konferenciji za novinstvo rekao kako Hrvatska "sjedi na dvije stolice" koristeći se istodobno prema BiH standardima trgovine koje propisuje CEFTA-a i onima koji proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"Žurno je potreban sporazum koji će regulirati trgovinske aranžmane do 1. srpnja 2013.", rekao je Hasić i podsjetio da je BiH slične probleme imala i sa Srbijom, no 6. travnja potpisan je posebni protokol o međusobnom priznavanju dokumenata izdanih od laboratorija akreditiranih za kontrolu proizvoda životinjskoga i biljnog podrijetla. Protokol bi trebao stupiti na snagu ovog mjeseca, čime bi se izbjegle dodatne provjere kvalitete robe i čekanja na granicama.

Statistički pokazatelji govore da u bosanskohercegovačkome gospodarstvu u prva tri mjeseca ove godine i dalje raste vanjskotrgovinski deficit, uz pad vrijednosti izvoza.

Po ocjenama VTK BiH, to je, među ostalim, rezultat činjenice da Hrvatska izvoznicima iz BiH nameće mnoge tehničke barijere.

"Hrvatska zlorabi viši stupanj prilagođenosti svoje zakonske regulative standardima EU-a", ustvrdio je Hasić.

Upozorio je kako BiH očekuju još veći problemi kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a jer će izvoz tada biti podvrgnut još strožim kontrolama.

Hasić je podsjetio kako BiH u ovom trenutku bez zapreka u EU može izvoziti samo ribu i sirovu kožu, a za to su joj bile potrebne tri godine pregovora s Bruxellesom i dosezanja propisanih standarda.

(Hina)