Valentin Inzko: Politički lideri i stranke izdale birače!

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
OHR u priopćenju za javnost ističe da su birači na izborima 3. listopada glasali za to da imaju vladu i nisu glasali za beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije.

Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu euroatlantskih integracija. Prije izbora su sve političke stranke i lideri dali podršku procesu pristupanja EU.

-Svi su izjavili da namjeravaju boriti se protiv korupcije, za vladavinu zakona te da ekonomiju postave 'na noge'. Sve ovo pruža dosta prostora za postizanje dogovora. Da bi se ova pitanja mogla rješavati, vlasti se moraju formirati što je prije moguće te odmah početi s radom, upozoravaju u OHR-u.

Sve dok nema vlade, dodaju, neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće se riješiti pitanje niskog životnog standarda, te neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u euroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U OHR-u su potcrtali da bh. političari moraju iskoristiti ovu šansu, u protivnom samo oni će biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti.

Listopadski izbori su i dalje najbolja šansa BiH za novi početak. Sljedeće četiri godine će uticati na sljedećih 40 u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa.

Napredak u ovoj godini je moguć, smatraju u OHR-u, ukoliko se politički lideri budu mogli dogovoriti o prioritetnim projektima i programu koji se može implementirati odlučno i brzo, uz široki konsenzus.

To se može uraditi, ali to će od političkih lidera zahtijevati poštenje, integritet i spremnost postizanja kompromisa. Bio bi to najbolji način uzvratiti za povjerenje koje su birači dali strankama i pojedincima 3. listopada, navode u OHR-u.