Valentin Inzko je uvreda za zdrav razum

Valentin Inzko je uvreda za zdrav razum

Ova izjava je dokaz kako je Valentin Inzko ne samo uvreda za nas Hrvate u BiH, nego je on, sa svojim besmislenim i niškorisnim izjavama, uvreda za zdrav razum.
„Mislim da bi Hrvati ovdje morali da se deklarišu da li su oni konstitutivan narod (a jesu) ili su dijaspora. Onda bi ih se moglo upoređivati sa Hrvatima u Vojvodini i Čileu."

Inzko uspoređuje Hrvate iz BiH sa Hrvatima iz Čilea ili Vojvodine i poziva nas da se izjasnimo jesmo li „uljezi" u svojoj kući ili smo domaćini!? Čovjek koji za sebe tvrdi kako je „konačni tumač Daytonskog ustava" ne zna da je konstitutivnost Hrvata u BiH ustavna kategorija!? Inzko bi morao znati da ako netko godinama čini sve da BiH učini svojom, suverenom i prosperitetnom državom onda su to Hrvati u BiH. Obranili smo je u Domovinskom ratu, a onda kada smo je godinama gradili, u maniri kolonijalnih osvajača, baš OHR i međunarodna zajednica nasilno i prisilom su nam oduzeli to što smo krvlju i radom izgradili. Zaboravlja Inzko kako su se Hrvati zadnjih godina više puta izjašnjavali.

Hrvati su se izjasnili za gospodarski jaku BiH. Zauzvrat smo dobili tenkove i transportere. Eksplozivom je uništeno preko 15 milijuna tadašnjih DEM iz trezora Hercegovačke banke. Tobože, radi nezakonitog poslovanja, kojeg ne nađe niti Agencija za bankarstvo, niti neovisni međunarodni revizori. Vojnom silom je jedna od tada najjačih banaka otišla u popast. Preko 4500 gospodarskih subjekata je moralo slijedom toga proglasiti stečaj, a 90 000 štediša je ostalo bez svojih mukom stečenih ušteđevina. Tadašnji Visoki predstavnik, Inzkov sunarodnjak Wolfgang Petrich je najavio velike dokaze o kriminalu ove banke, o kriminalu ne samo hrvatskih čelnika iz BiH, nego i iz Hrvatske. Evo prođe 16 godina od tog čina, javnost ne vidje niti jedan od tih dokaza. Ono što je javnost vidjela jeste ulazak austrijskih banaka na područja gdje žive Hrvati. Tako je ovdje ušla primjerice Hypo banka koja je radi silnih afera i korupcije bila prinuđena mijenjati svoje ime i brand. Valentine, zašto OHR nije transportere poslao na Hypo banku?

Hrvati su se izjasnili za razvoj elektroničkih medija i razvoj RTV sustava u skladu sa tada najsuvremenijim trendovima. Dobili smo specijalne snage SFOR-a koje su s dugim cijevima nasilno preuzele odašiljače „Erotel" televizije u koje su Hrvati uložili preko 10 milijuna DEM. Ti odašiljači su danas odašiljači FTV, koja nije uložila niti 1 KM u njih. Danas Hrvati žive praktično u medijskom mraku, osuđeni na milost i nemilost sijača mržnje iz Sarajeva i ulizica iz Mostara.

Hrvati su se izjasnili za vladavinu prava i legitimnost izbornog procesa. Dobili smo nasilne izmjene Ustava s kojima godinama drugi narodi biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Unatoč svemu tome, Valentin bi trebao znati da kada su se zadnji put Hrvati izjasnili on nametnu Platformu. Možda, prije nego se Hrvati danas izjasne „jesu li konstitutivni ili dijaspora" da se on izjasni je li 17/3=5?

Ovih dana se on izvlači kako „nije 09. siječanj uspoređivao sa 10. travnjem". Inzkova izjava koju je dao 10.01.2017. u originalu je bila: „Ako bi mi počeli slaviti ovakve praznike onda bi mogli i neki se sjetiti, a to je već bilo po novinama da se slavi 10. april, je li 10. travanj, a to je bilo osnivanje NDH".

Dakle lagao je dva puta. Prvi put kada izjavljuje kako „u suštini se nije upuštao u neko uspoređivanje između NDH i RS-a", jer očigledno jeste. Drugi put je lagao kada govori kako netko od Hrvata traži slavljenje 10. travnja, obljetnice osnutka NDH i da je to bilo objavljeno u novinama. Lako je dokazivo kako to nije istina. Dapače, traženje slavljenja tog datuma nije padalo na pamet ni onima koji ga uistinu slave, a Inzko ih je svojom „17/3=5" matematikom 2010. ciljano doveo na vlast.
Ovo uvredljivo Inzkovo stavljanje Hrvata u kontekst „fašističke NDH" i uspoređivanje Hrvata iz BiH sa Hrvatima iz Čilea, ima za cilj sustavno stvaranje jedne kolektivne psihoze kod hrvatskoga naroda u BiH. On želi da se mi maltene nekome ispričavamo i pravdamo što se izjašnjavamo Hrvatima. Ne smijemo biti Hrvati, nego neka imaginarna, nametnuta zajednička denominacija, poput one „Bosanci" ili „Hercegovci". Sve to iz prevencije artikuliranog rješenja hrvatskog pitanja u BiH, koje bi bilo po definiciji „fašističko", jer smo, evo, svi Hrvati „fašisti" samim time što sebe nazivamo Hrvatima, pa nas se stavlja u kontekst 10.travnja i hrvatske emigracije.

Zaboravlja Inzko, kako ima nas Hrvata koji se ne sramimo na glas izjaviti da smo Hrvati. Kako ima nas koji imamo hrabrosti izjaviti glasno kako ova i ovakva BiH, gdje netko poput njega može nametati ustavna rješenja mimo volje naroda, nije naša država. Ima nas Hrvata koji ne strahujemo od neke odmazde, kazne s „vrha" s kojom ćemo izgubiti parazitske pozicije u vlasti. Mi ne želimo i ne tražimo, poput recimo Srba, njegovu ispriku, jer on i njegova institucija nama ne predstavlja apsolutno ništa. Mora se na njegove tlapnje reagirati jer on, što riječima, što samom svojom pojavom kontinuirano kontaminira BH javnost, generirajući dodatne nerede u ionako uneređeno društvo.

Pozivamo veleposlanike zemalja PIC-a da profesionalno i temeljito ispitaju angažman Valentina Inzka, te ako on samostalno ne odstupi radi toga što je glavni generator nestabilnosti u BiH, da oni učine potrebne aktivnosti prema Vijeću sigurnosti UN-a kako bi ga se smijenilo. Kao alternativu i prijedlog tko bi mogao biti sljedeći Visoki predstavnik, predlažemo saksiju s cvijećem: manje će nereda praviti u društvu, imat će veće učinke svoga rada i, ono u čemu smo najsigurniji, davat će smislenije izjave za javnost.

Slaven Raguž
Predsjednik HRS-a