Uz niže temperature, za vikend se očekuje i 20 cm snijega u nizinama

vremenska prognoza, vremenska prognoza

... a onda temperature padaju za 10, 15 stupnjeva. Federalni hidrometeorološki zavod je u svojoj analizi prognostičkih materijala naveo kako je u idućim danima moguć snijeg i u nizinama, dok su u nekim dijelovima BiH već osvanule snježne pahulje, a sve to popratile i dodatno niske temperature zraka.

Što nas očekuje?

Jučerašnja niska temperatura i snijeg otežali su i usporili prometovanje, posebno na dionicama u višim predjelima, gdje je zbog popriječenih ili zaustavljenih teretnih vozila često dolazilo i do zastoja, dok na graničnim prijelazima nije dolazilo do duljih zadržavnja.

Tako se danas u jutarnjim satima očekuje prohladno, s mrazom i maglom po kotlinama. Tijekom dana sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne postupno povećanje naoblake.

U večernjim satima, ponegdje na jugu i zapadu, očekuje se i kiša. Vjetar slab do umjeren zapadnog smjera, a u večernjim satima u Krajini u navratima i pojačan. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na planinama do -11, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje od 8 do 12 stupnjeva.

U četvrtak je u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni najavljeno pretežno oblačno vrijeme s kišom. U ostalim područjima jutro i veći dio prijepodneva umjereno oblačno, uz postupnu naoblaku tijekom dana. U večernjim satima kiša u većini područja. U Krajini se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg.

Vjetar umjeren do pojačan, južnog smjera. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na planinama do -4, na jugu od 2 do 8, a najviša dnevna od 8 do 14 stupnjeva. Poslije podne prognoziran je postupan pad temperatura zraka.

Za dane vikenda prema sinoptičkim kartama, uz niže temperature zraka, očekuje se i snijeg. Moguća visina snježnog pokrivača lokalno i preko 20 cm. Subotu će, pak, pratiti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a u Krajini sa snijegom. Do kraja dana ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne očekuje se susnježica ili snijeg.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 5 do 10 cm u nizinama, a na planinama i do 30 cm. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 5 do 11, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu i istoku naše zemlje od 8 do 11 stupnjeva.

Toplo-hladno

Posljednji dan vikenda, nedjelja, bit će obilježen pretežno oblačnim vremenom. Prije podne u Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini sa slabom kišom. Poslije podne bez oborina. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu do 8 stupnjeva.

Meteorolozi su najavili kako će se sljedećih dana smjenjivati toplo i hladno vrijeme. Međutim, ako se temperature zraka dodatno ne snize, snijeg će od ulica napraviti močvaru kojom će se samo automobili moći nesmetano kretati.