Uvredljiv komentar zaposlenice OHR-a - zbog Kordića žali što ‘poplava nije stigla gdje je trebala’

Aida Tulic Facebook profil

... polarizaciju unutar Bosne i Hercegovine. Dok su jedni pozdravljali, drugi su osuđivali odluku o prijevremenom puštanju Kordića na slobodu, piše Vecernji.ba.

Podijeljeno društvo

Na žalost, društvene mreže su ponovno iskorištene kako bi se na neprimjeren način izrazio stav o ovom događaju. Šokantan je primjer zaposlenice Ureda visokog predstavnika (OHR) Aide Tulić, koja je na svom Facebook profilu fotografiju iz N. Travnika na kojoj se vidi transparent "Dobrodošli generale Kordiću" prokomentirala riječima koje je ispisala "nije poplava stigla gdje je trebala".

Ovakva reakcija zaposlenice vodeće međunarodne organizacije u BiH koja bi po definiciji trebala biti politički i nacionalno neutralna, šokirala je mnoge pa su se i redakciji Večernjeg lista obratili čitatelji upozoravajući na neprimjereno ponašanje Aide Tulić.

U OHR-u nisu bili pričljivi o ovom incidentu, ali su nam potvrdili da su upoznati s njim i da su poduzeli konkretne mjere. Glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić kaže da ovakav stav njihove zaposlenice nema veze sa stavovima institucije.

- OHR izražava duboko žaljenje zbog uvredljivog komentara zaposlenice na njenom privatnom Facebook profilu. Njeni stavovi ni na koji način ne odražavaju stavove visokog predstavnika Valentina Inzka, niti OHR-a. U ovom slučaju postupili smo sukladno disciplinskim procedurama OHR-a - kazao nam je Subašić, ne ulazeći u detalje "disciplinskih mjera".

Sankcije za sve

Nije ovo prvi put da se na društvenim mrežama pojavljuju komentari koji su izazvali reakcije u javnosti. Do sada su uglavnom sudionici "afera" bili zaposlenici domaćih institucija, ali ne i međunarodnih. Ili javne osobe poput redateljice Jasmile Žbanić koja je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću prilikom dolaska u Mostar poručila: Marš kući".

Najviše prašine diglo se oko poruke "za dom spremni" koju je u znak potpore nogometašu Josipu Šimuniću na svoj Facebook profil postavila glasnogovornica Ministarstva turizma i okoliša FBiH Mija Martina Barbarić. Za razliku od ovog zadnjeg slučaja, tada su sarajevski mediji i nevladin sektor promptno reagirali pa je Barbarić i suspendirana.

Isto je prošao i Dalibor Ravić iz ZZO HNŽ-a koji je pokušao stati u njenu zaštitu. Sankcije su stigle i Senada Pandžića iz Ureda za informiranje Vlade FBiH koji je prije dvije godine na Facebooku ispisao uvredljivu pa čak i prijeteću poruku zastupnici SDS-a u Parlamentu Aleksandri Pandurević.