Uvoz automobila u BiH starijih od sedam godina od 15.studenog

Epilog je to odluke državnog ministra za promet i komunikacije Rude Vidovića.

Milijunski promet

Procjenjuje se da će se ovim potezom za godinu dana u oblasti homologacije napraviti promet od nevjerovatnih milijun KM, po osnovu izdavanja dokumenata i uvjerenja.  

- Bilo je kašnjenja u procedurama oko objavljivanja propisa, tako da su oni doneseni tek u četvrtak. Kako od tog trenutka pa do početka procesa mora proteći osam dana, odlučili smo se da početak pomjerimo za 15. studeni - kazao nam je jučer Drago Talijan, predstavnik konzorcija izabranog za provođenje sustava homologacije u BiH.

Plaćanje dažbina

Iako će ovoga tjedna biti priopćeno više detalja u vezi s procedurom i cijenom uvoza automobila starih najviše 12 godina, Talijan kaže da će naknada za uvoz putničkih vozila do osam sjedišta iznositi 150 KM, te da će se osim toga plaćati i određene dažbine za usluge ovlaštenim uvoznicima, odnosno državi.

- Ukidanjem ograničenja uvoza vozila do sedam godina trebalo bi doći do veće ponude automobila, a samim tim i korekcije cijena, odnosno pojeftinjenja. Dakle, građani će moći kupiti jeftina, sigurna, ekološki prihvatljiva, te vozila koja su prilagođena našem prometu - tvrdi Talijan, objašnjavajući da, primjera radi, neće moći biti uvezena vozila koja nisu prilagođena za promet po desnoj traci ili koja imaju druge nedostatke u pogledu boje ili svjetlosno-signalnih uređaja.

Što je sporno

I dok su procedure prilikom uvoza automobila koji podliježu homologaciji jasne, dosta spornih detalja bit će u procesu takozvane tipske homologacije. Niz primjedbi na taj proces imaju i ovlašteni distributeri vozila, tako da se tek očekuje epilog rasprava o ovoj temi.

(Avaz)