Uvodi se obvezna samoizolacija za one koji se vraćaju iz inozemstva

Korona
EPA-EFE/BIEL ALINO

Bosanskohercegovačke vlasti su odlučile uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva. Na sastanku je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, te ova odluka stupa na snagu 16. ožujka.

Do sada u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 18 osoba pozitivnih na koronavirus te je u skladu sa rastom broja zaražen odlučeno provesti cijeli niz restriktivnih mjera.

Prva od mnogih je je samoizolacija, a počeo se provoditi pregled putnika na zrakoplovnim lukama. Tagletija je rekao kako će se ova odluka proširiti i na granične prijelaze.

Na sastanku su odlučili smanjiti broj graničnih prijelaza sa susjednim državama preko kojih će se odvijati promet putnika i roba radi učinkovitijeg provođenja ove mjere.

To je pojasnio potrebom da se osigura stalna prisutnost sanitarnih inspektora na prijelazima jer će oni izdavati rješenja o obveznoj samoizolaciji.

Sastanku su nazočili ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, vršitelj dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.