Uvode trošarine na gorivo, a 
‘plavi dizel’ ipak čeka pojeftinjenje

bio-goriva, alternativa za gorivo, Znanstvenic, zelene alge, ekonomična nafta, ekologija, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, Gorivo, BIH, benzinska crpka, crpka, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Dubrovnik, Gorivo, nafta, benzin, benzinska postaja, bihamk, Gorivo, BIH, cijene, nafta, Gorivo, plinsko ulje, USKOK-ove optužbe, uskok, eurodiesel, nafta, benzinska pumpa, potrošnja goriva, Gorivo, Gorivo, nafta, Gorivo, potrošnja goriva, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, Turbodizelaš, dizel, putarine , cestarina, cestarine, uvođenje naplate cestarine , poskupljenje, cigarete, Gorivo, benzin, potrošnja goriva, smanjenje, trošarine, Gospodarska komora FBiH
kritizira i Obrtnička komora Federacije BiH, napominjući da oni nisu suglasni s nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, gdje dolazi do izravnog povećavanja trošarine za 15 feninga na naftu i naftne derivate, piše Večernji list BiH.

Povećanje trošarina

Ovo je još jedan namet na gospodarstvo u FBiH koji će obrtnicima povećati troškove poslovanja i doprinijeti nekonkurentnosti na tržištu. Također, smatramo da je uvođenje tzv. plavog dizela hitno i nužno te se ne treba čekati kraj godine. Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, kojim se povećava iznos trošarina na naftu i naftne derivate, autoplin, pivo i alkoholna pića. Prema nacrtu zakonskih izmjena, trošarina na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM. Prema ovom zakonskom rješenju, uvodi se posebna trošarina koja iznosi pet KM po litri apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju. Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se cestarina plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu autoplina, a ova sredstva namjenski će se koristiti za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80:20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a za ceste 0,05 KM.

Mogući prosvjedi

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog plavog dizela te će ovaj dio zakonskih izmjena biti pokrenut koncem godine kako bi se završile obveze uspostave registra poljoprivrednih gospodarstava tamo gdje ova evidencija ne postoji. UO UNO uputit će nacrt zakona o izmjenama i dopunama. Prema tom nacrtu, trošarina na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok će se na pivo plaćati posebna trošarina od 0,15 KM kao namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.

Posebna trošarina po litri apsolutnog alkohola za alkoholna pića iznosi 5 KM, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju. Cestarina se plaća 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu autoplina. Spomenimo da Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a, kaže da je ovakva odluka katastrofalna te najavljuje da će pokušati svim mogućim sredstvima zaustaviti donošenje iste. Ako vlasti budu inzistirale na povećanju trošarina, Grbić najavljuje prosvjede i blokade. "Nismo spremni da se još jednom proračuni pune preko naših leđa", kaže Grbić. Dodaje da prijevoznici svakako plaćaju najveće cestarine u BiH, pri čemu voze po najlošijim cestama. "To je nerealan potez koji će nas ponovno baciti na koljena", kaže Grbić koji najavljuje da će mjere koje će poduzeti biti definirane u idućim danima. Usvojeni nacrt zakona sada ide na Vijeće ministara BiH. Ako ga usvoje u istom obliku, ide pred zastupnike Parlamentarne skupštine BiH. Ako Vijeće ministara BiH promijeni bilo što, nacrt zakona se ponovno vraća Upravnom odboru UNO-a.