USŽ: Zbog fiskalizacije na biro će morati otići 50 gospodarstvenika!

Preopterećenje

- Cijena fiskalnog uređaja je oko 1500 maraka, cijena mjesečnog održavanja oko 20, minimum isto toliko je internet, i pojedinačnog poduzetnika na godišnjem nivou fisikalizacija će koštati oko dvije tisuće maraka!

Vjerujte da ima onih obrtnika koji jedva toliko zarade, posao im odavno ne cvjeta i samo im je trebao još jedan razlog da pođu zatvarati - kazao nam je Zuhdija Golubović, predsjednik Obrtničke komore Unsko-sanske županije.

Teško stanje nije samo u ovoj županiji, od 110 tisuća obrtnika u Federaciji očekuje se da će 35 tisuća prestati sa radom, što je ogromna brojka novih nezaposlenih i direktan udar na socijalni sektor.

Asocijacije malih poduzetnika pobunile su se protiv ovakvog načina uvođenja fisikalizacije i njihov osnovni zahtjev je da država, koja će imati korist od novog sistema, sama finansira nabavku fisikalnih kasa jer se radi o njihovom osnovnom sredstvu, smatra Golubović, prenosi San.

Direktan udar

Procjenjuje se da će od fiskalizacije nastati akumulacija od oko 180 milijuna maraka, ali po osnovu PDV-a država očekuje 17 milijuna, telekom operateri 1,5 milijun, a najveći profit očekuje dilere fiskalnih kasa, preko 160 milijuna, i onda je obrtnicima logično da zaključe da i u ovom slučaju presudan bio interes velikih trgovačkih lobija - smatra Golubović.

Mali privrednici i njihove asocijacije jesu za uvođenje reda u fiskalnom sistemu, za sprječavanje rada na crno, te za sankcionisanje svih oblika utaje poreza i doprinosa, ali ne na svoj račun i svoju štetu, stoga pozivaju na institucionalni dijalog u kojem će se tražiti najbolja rješenja za stvaranje pozitivnijeg ambijenta za poslovanje male privrede.

dnevnik.ba