Usvojen Prijedlog novog zakona o MIO

Milan Bandić, umirovljenici, eliksir, život, mirovine, isplata, Hercegovina, starost, zanimljivo, mirovine, isplata, banke, mirovine, mirovine, polaštene mirovine, vojne mirovine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, vlada Federacije BiH, Federalni Zavod MIO, mirovina, Isplata mirovina, povećanje mirovina, minimalna mirovina
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je prijedlog novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u cilju osiguranja financijske stabilnosti umirovljenika i poboljšavanja sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istaknuo je da se propisuje novi sustav bodovanja mirovina.

- Bodovna formula je pravedniji sustav. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu plaću a koja je u visini prosječne plaće, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti osobni bodovi množe se s općim bodom 13,6. Na taj način osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imati mirovinu oko 526 KM - kazao je za Fenu Drljača.

Vlada predlaže navedeni sustav budući da je sadašnji sustav, sustav koeficijenta, koji ima stalne valorizacije.

Naglašava da su zadržana postojeća pravila iz MIO-a za starosnu invalidsku mirovinu i prijevremenu mirovinu i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti mirovinskog staža.

Uvedena je mogućnosti ostvarenja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja. Na predloženi tekst zakona većinom glasova usvojena su tri amandmana koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Prvim amandmanom, između ostalih, osobi izabranoj na javnu funkciju, koja za istu ostvaruje novčanu naknadu, omogućava se preračun staža osiguranja prema ostvarenoj naknadi za koju je uplaćen odgovarajući doprinos za MIO.

- Drugi i treći amandman odnose se na preciziranje tumačenja odredbi kojim se regulira prijevremeno umirovljenje za žene i muškarce na način da se propisuje najmanji broj godina i mirovinskog staža potrebnih za ostvarivanje prava za prijevremenu mirovinu - kaže Drljača.

U praksi to znači da novi zakon predviđa sljedeće:

Za muškarce - u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 61 godina i šest mjeseci života i 36 godina staža osiguranja...

Za žene - u 2017. godini 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godina staža osiguranja...

- Svake naredne godine oba uvjeta (godine života i mirovinskog staža) za žene i muškarce se povećavaju za po šest mjeseci - dodao je Drljača u izjavi za Fenu nakon odobravanja zakona u Zastupničkom domu, što očekuje i na nekom od narednih zajedanja u Domu naroda.

Tako bi bilo omogućeno stupanje na snagu novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Tekst predloženog zakona utemeljen je na Strategiji reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH.

HMS