Usvojen izvještaj: Europski parlamentarci zabrinuti za BiH

Usvojen izvještaj: Europski parlamentarci zabrinuti za BiH
Izvještaj o napretku BiH usvojen je s 468 glasova, a upozorava da je zastoj u provođenju reformi primjetan od sredine 2017., usprkos posvećenosti zemlje reformskoj agendi.

Parlamentarci dalje izražavaju zabrinutost za korupciju koja se manifestirala u izborima održanim u listopadu prošle godine kao i izbornoj kampanji, kojom je dominirala etnonacionalna retorika i koja se fokusirala na podjele iz prošlosti više nego na rješenja za svakodnevne probleme bh. građana.

EU službenici naglašavaju i potrebu za brzom uspostavom vlasti u federalnom Domu naroda, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, te pozivaju da se pravne rupe u Izbornom zakonu isprave na sistematičan način.

Europski parlament ponavlja potrebu da BiH nastavi s provođenjem ustavnih, političkih i izbornih reformi kako bi se zemlja transformirala u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu na temeljima vladavine prava, navodi se u izvještaju.

Parlamentarci podsjećaju političke lidere i institucije da su obvezni pristupiti ratnim događanjima na objektivan način te izražavaju žaljene zbog veličanja osoba koje su osuđene za zločine protiv čovječnosti.

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju da bh. aplikacija za članstvo predstavlja strateški izbor i posvećenost prema napretku k EU.

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda je ponovio "snažnu podršku" ove institucije EU integraciji BiH, ujedno izražavajući zabrinutost zastojom u reformskim procesima i post-izbornom političkom situacijom.

Vlasti na svim razinama moraju biti brzo formirane, kako bi se ponovno pokrenuo posao na reformama koje vode k EU, kako ekonomskim tako I političkim. Ako BiH želi dobiti kandidatski status što prije, onda mora pokazati ne samo predanost EU putu nego i konkretne rezultate, rekao je Preda.

Izvještaj je usvojen sa 468 glasova za, 123 protiv, dok su 83 parlamentarca bila suzdržana.