Ustavni sud FBIH jednoglasan: Županijama se vraćaju otete nadležnosti

...(obrazovanja, te kulture i sporta), Ustavni sud FBiH je ocjenjeno kako je postojanje ovih ministarstava  protuustavno, budući da je obrazovanje, kao i kultura, u isključivoj nadležnosti županija.

Ovo je inače jedna od značajnijih pobjeda Hrvata na Ustavnom sudu Federacije.

Ta dva ministarstva većina hrvatskih političara smatrala je ključnim  instrumentom majorizacije kojim se oduzimaju nadležnosti županijama

Obrazlažući javnosti ovu presudu Kata Senjak je kazala da je Ustavni sud FBiH, odlučujući o zahtjevu predsjednice FBiH Borjane Krišto, za utvrđivanje ustavnosti Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, na temelju članka IV.CIO. Ustava FBiH, nakon provedene javne rasprave na sjednici 28. rujna, donio presudu kojom se utvrđuje da odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave nisu u skladu sa člankom III.4.b) i c) Ustava FBiH. 

Nakon provedenog postupka ovaj sud odlučio je da je članom III.4. Ustava FBiH propisano da županije  imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, te utvrđivanje i provođenje kulturne politike. 

Kako člankom III 1., III 2. i III 3. Ustava FBiH nije propisano da djelatnost obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike spada u nadležnost federalne vlasti, niti u zajedničke nadležnosti Federacije i županija, a niti su županijei ovaj dio svoje nadležnosti prenijeli na Federaciju, ovaj sud je nakon provedenog postupka utvrdio da su odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave u suprotnosti sa člankom III 4.b) i c) Ustava FBiH.

Njime je propisano da je utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike, u nadležnosti županija.


Senjak je saopćila da je Odluka donesena jednoglasno, te da će šire obrazloženje presude biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

Zanimljivo je da Federalna televizija, kao niti većina bošnjačkih medija, ovu vijesti nije uopće prenijela.

 

HRsvijet