Uskoro protesti policajaca iz četiri županije/kantona

U veljači će protestirati policajci Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona/županije, jer je visina osnovnih plaća u Livnu oko 1.000 KM, Bihaću i Sarajevu 900 KM, Tuzli i Mostaru 800 KM, Goraždu i Orašju od 650 KM do 700 KM, Zenici oko 515 KM, dok je visina osnovne plaće u Federalnoj upravi policije 1.300 KM.

Predsjednik Sindikata policije Zeničko-dobojske županije/kantona Elvedin Mioč rekao je da protesti u podne pred sjedištima županijskih/kantonalnih vlada imaju za cilj da pokažu vlastima da iza Koordinacije sindikata policije FBiH stoji hiljade pripadnika širom ovog entiteta.

On je istakao da se policajcima godinama ne plaća noćni rad, vanredno angažiranje, rad subotom, nedjeljom i praznikom, da jedan policajac ima dnevnicu 20 KM, a drugi 100 KM, te da vlast u FBiH želi da oni budu na rubu propasti, prosjače, budu lopovi i korumpirani.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata policije u FBiH Halid Ganija, koji je pripadnik MUP-a Županije/Kantona Sarajevo, rekao je da podržava zahtjeve svojih kolega, ali da protesti neće imati učinka, jer nije formirana nova vlast, prenosi "Dnevni avaz".