Uskoro nove cijene eko testa i tehničkog pregleda vozila u BiH

eko test, nove cijene, tehnički pregled
Kako doznaje Klix.ba iz Ministarstva prometa i veza BiH, vozačima u BiH bi u narednih desetak dana trebale biti poznate nove cijene tehničkog pregleda vozila i eko testa.

"Entiteti su izabrali svoje predstavnike za radnu grupu koji će donijeti rješenje za ovaj problem. Vjerojatno će već danas ili sutra kolegama na adresu biti proslijeđen rok za izradu pravilnika o tehničkim pregledima. Oni će pored toga izraditi i jedinstveni cjenovnik na razini BiH. Pored ovog pravilnika, bit će revidirani i ostali pravilnici iz oblasti prometa", kazali su iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Radna grupa je formirana od predstavnika Ministarstva prometa i veza BiH, kao i nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta.

Na pitanje mogu li vozači očekivati vraćanje stare cijene eko testa od 5 KM i povrat novca, iz nadležnog ministarstva kažu da još ne mogu sa sigurnoću potvrditi kolike će biti nove cijene, ali naglašavaju kako svaki nepotrebni financijski nameti građanima BiH nisu prihvatljivi.

Podsjećamo, na poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH najviše je utjecalo povećanje cijena za eko test koji se plaća prilikom redovitog tehničkog pregleda vozila, a bez kojeg nije moguće registrirati vozilo. Tako već tri mjeseca umjesto 5 KM, vozači eko test plaćaju 22, 32 i 36 KM, ovisno o vrsti motora vozila.