Uskoro izbor prvog čovjeka federalne policije

specijalci

VSTV je objasnio kodeks sudačke i tužiteljske etike. Tako aktualni tužitelji i suci mogu nastaviti s radom u Neovisnom odboru za izbor ravnatelja policije do kraja mandata.

Nastavljena

Praktički, to znači da su otklonjene zapreke za izbor ravnatelja FUP-a nakon što je s čelnog mjesta ove institucije po sili zakona otišao Dragan Lukač. Kako se doznaje, ovaj bi izbor trebao uslijediti već sljedećih desetak dana.

Nakon odlaska Lukača nije došlo do prekida zapovjednog lanca jer su internim dogovorom ovlasti prenesene na Ensada Kormana kao obnašatelja dužnosti ravnatelja FUP-a. Tako će članovi ovoga odbora razmatrati prijave i odlučiti o ravnatelju između sedam kandidata od osam ukupno pristiglih, budući da je među prijavljenima Korman već ranije izabran za zamjenika ravnatelja FUP-a.

Potpunim su prihvaćene prijave Zorana Čegara, Zorana Galića, Ivice Bošnjaka, Ensada Kormana, Mustafe Hujdurovića, Milana Galića, Ljubana Frljića i Roberta Perića.

Bogate biografije

Svi ovi policijski dužnosnici imaju čin glavnog inspektora i dugi niz godina obnašaju važne dužnosti.

Galić se prijavio s pozicije ravnatelja Granične policije BiH, a prije toga je bio i ravnatelj policije ZHŽ-a i obnašao više policijskih dužnosti.

Bošnjak je zamjenik ravnatelja Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH te je obnašao desetak dužnosti.

Korman je zamjenik ravnatelja FUP-a i tamo je proveo više godina na više dužnosti, kao i ratni heroj Zoran Čegar.

Hajdarović je inspektor FUP-a, a Ljuban Frljić je zapovjednik MUP-a SBŽ-a.

Kandidat za ravnatelja je i ravnatelj policije u ZHŽ-u Milan Galić, a Robert Perić je više godina šef Terenskog ureda Jug Granične policije.