Upriličeno tradicionalno uskrsno čestitanje kardinalu Puljiću

... Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu.
 
Uskrsnom prijemu prisustvovali su brojni svećenici, redovnici, časne sestre i fratri, koji su uz druženje i kucanje obojenim jajima obilježili Veliku subotu i sutrašnji katolički praznik usksrnuća Isusa Krista - Uskrs.
 
Kardinal Vinko Puljić je u uskrsnoj čestitki naglasio da se ovaj tradicionalni prijem organizira da se oživi zajedništvo i blizina jedni drugih. On je kazao da se ne može ne pomenuti da je jučer navršeno 20 godina od početka krvavog rata u BiH, kao i da ne možemo zaboraviti ožiljke rana na duši.
 
"Na tijelu ožiljci lako zarastaju, ali oni na duši teško. Ovo je godina vjere. I ovaj uskrs neka pomogne da u ovoj godini doživimo rast vjere, snagu vjere. Pozvao sam vjernike da se ne boje biti prepoznatljivi, a još više pozivam nas koji smo pozvani da pratimo Krista da još više budemo prepoznatljivi da smo njegovi", kazao je on.
 
Puljić je pozvao sve prisutne da zajedno grade pogled u budućnost iz vjere.
 
Također se dotaknuo slučaja iz Austrije i pojave urušavanja nekih stvari unutar crkve te je upozorio da je potrebno stvari unutar mjesne crkve rješavati, a ne putem medija. Crkva mora iznutra živjeti, poručio je.
 
"Ove se godine obilježava 15 godina od pohoda pape Ivana Pavla II BiH. Tako ćemo 12. aprila u Katedrali obilježiti tu godišnjicu, da ne bismo zaboravili njegove poruke mira koje je uputio iz Sarajeva za cijeli svijet", istaknuo je kardinal Puljić.
 
Uime svećenika, redovnika i redovnica uskrsnu je poruku kardinalu Puljiću pročitao župnik s Dobrinje fra Pero Karajica, istaknuvši da nam Bog koji svakoga proljeća poslije zime probudi prirodu na novi život pokazuje tako svaki put iznova svoju moć i svoju veličinu. 
 
On je kazao da nam tako pomaže da lakše shvatimo tajnu njegove muke, smrti i uskrsnuća. Mrtvi ne ustaju, a jedan je ipak ustao. Mrtvi se iz groba ne vraćaju, a jedan se ipak vratio, ističe fra Karajica. 

"Najveći i nepobitni dokaz svoga božanstva dao je onda kada je živ iz groba izašao i pokazao se uplašenim ženama, svojoj majci, svojim preplašenim prijateljima i učenicima. Ispunilo se ono čega su se njegovi neprijatelji najviše bojali. Milioni vjernika na ovaj dan radosni pjevaju - aleluja. U ovim uskrsnim danima se u dušama vjernika obnavlja vjera da nepravda i nasilje ne mogu vječno vladati", poručio je fra Pero Karajica. 
 
Fena