UPRAVA ŽELJEZNICA FBIH: Radnici koji se ne vrate na posao dobit će otkaze!

Pruga
Ova odluka donesena je u petak u kasnim poslijepodnevnim satima, a nakon sastanka s oko 1.000 željezničara iz Mostara, Tuzle, Zenice, Bihaća i Sarajeva, koji su u došli u Sarajevo kako bi pružili potporu Upravi u nastojanju da normalizira željeznički promet u FBiH.

Kako je Feni kazao glasnogovornik Željeznica FBiH Samir Kadrić, potporu Upravi ovog javnog poduzeća izrazio je i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji se obratio skupu upriličenom u Centralnoj radionici u Rajlovcu, podsjećajući na zakonsku obvezu uspostave redovnog prometa.

Među ostalim, konstatirao je da je zbog štrajka grupe strojovođa okupljenih oko sindikalnog lidera Vernesa Buljugije od 12. prosinca na snazi potpuna obustava željezničkog prometa, čime su nanesene velike štete privredi i građanima FBiH i BiH.

Na skupu podrške, a nakon ponovnog pokušaja da se spor razriješi mirnim putem i ponovnog odbijanja spomenute grupe strojovođa, zatraženo je sankcioniranje najodgovornijih za nelegalnu obustavu rada.

- Svim uposlenicima koji odbiju izvršavanje radnih zadataka, a s obzirom na to da su na snazi vanredne mjere, bit će uručeni otkazi, kazao je glasnogovornik Željeznica FBiH, navodeći da je Uprava ove kompanije ispunila sve zahtjeve radnika u štrajku.

Kako Fena doznaje, jedan vlak iz Zenice već je krenuo, a prema ovom gradu iz luke Ploče kreće i vlak iz Hrvatskih željeznica u skladu s međudržavnim sporazumom. Pomoć Željeznicama Federacije BiH ponudile su i Oružane snage BiH, stavljajući im na raspolaganje određeni broj strojovođa.

(FENA/md)