UPOZORENJE! Stiže sibirska hladnoća, temperature i niže od -20°C!

zima, snijeg, nevrijeme, snijeg, vremenska prognoza, vremenske neprilike, zima, smrzavanje, BIH, snijeg, BIH, zima, snijeg, zima, polarna zima, snijeg, oluja, vremenska prognoza, BIH, vremenska prognoza, snijeg, snijeg, gss, upozorenje, crveno upozorenje, hladnoća, Rekordna hladnoća, narančasti meteoalarm, BIH, meteo alarm, Hercegovina
U zapadnoj središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, i gorskom dijelu regije past će obilan snijeg.

U ostatku Bosne očekuje i susnježica uz snijeg, također je moguće stvaranje snježnog pokrivača.

U zaleđu Dalmacije i u Hercegovini snježna granica će se spustiti do 650 ili 600 mnv. dok će u nizinama biti kiše.

Obilnija kiša očekuje se u Dalmaciji i obalnim dijelovima Crne Gore, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Temperature će ponegdje dosezati i preko -20°C!

Pozornost svakako treba obratiti na ono što nam dolazi od kraja subote i veliki dio sljedećega tjedna (razdoblje od 24. 2. do 2. 3.)

Val ekstremne sibirske hladnoće zahvatiti će gotovo cijelu Europu uključujući i cijeli Balkan.

Pri tome će u sklopu Arktičke kopnene zračne mase do nas u početku stići vrlo hladan i suh zrak.

Ulaskom u toplije Sredozemlje aktivirati će se ciklonalno polje koje uzrokovati i oborine (uglavnom snijeg ponegdje kišu i susnježicu).

Svakako treba upozoriti da se između nedjelje i sljedeće subote očekuje val ekstremne hladnoće, tako da će recimo pojedine nizine Bosne, kopna Hrvatske, Srbije, sjevera Crne Gore noću i ujutro u prosjeku mjeriti od -13°C do -21°C. Lokalno može biti i niže vrijednosti temperatura osobito u gorju.

Najviše dnevne temperature će okvirno biti od -11°C do -4°C, u gorju osjetno niže.

Ni Hercegovina, zatim zaleđe Dalmacije, i Crnogorsko primorje neće biti pošteđeni minusa tako se recimo noćne i jutarnje temperature u zaleđu Dalmacije, srednjem dijelu Crne Gore i Hercegovini mogu spustiti čak do -10°C ponegdje na sjeveru i zapadu Hercegovine i do -15°C.

Najviše dnevne temperature ne bi prešle 0°C i kretale bi se uglavnom od -9°C do 0°C.

S druge strane obalna i otočna područja Dalmacije krajnji jug Hercegovine i obalna područja Crnogorskog primorja imati će "manje hladno" vrijeme.

Tako da bi se jutarnje temperature mogle kretati od -7°C do 0°C, a najviše dnevne od -3°C do 2°C.

Kad smo već spomenuli oborine onda bi između subote i sljedećeg četvrtka ili petka snijega vjerojatno s burom moglo biti na Jadranu, Crnogorskom primorju, Hercegovini i ostatku regije Balkana uključujući i Makedoniju.

Količinski je teško reći koliko i gdje, iako će vjerojatno biti snježnog pokrivača.

Uz to će jak vjetar pojačavati osjećaj velike hladnoće!

Pri tome bi osobito u gorju postojali uvjeti da bude lokalnih snježnih mećava, koje bi potpuno blokirale neka područja.

I na kraju pozivam da se zaštite ljude koji nemaju svoj dom i nemaju gdje prenoćiti, zaštitite vodovodne cijevi i biljke u plastenicima, napisao je prof. Zoran Zadro administrator facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.