UNESCO: BiH ima najnepismenije stanovništvo u Europi

Nedavno istraživanje UNESCO-a pokazalo je da je u bosansko-hercegovačkim gradovima funkcionalno nepismena čak trećina ljudi, što znači da nemaju ni osnovnu školu i da, osim vlastitog imena i prezimena, ne znaju napisati ništa drugo. Istovremeno, taj broj na selu je još veći i iznosi nevjerojatnih 70 posto!

Sve više analfabeta

„Poslije rata broj nepismenih u BiH je rapidno povećan, dok se zanimanje za opismenjavanje smanjilo. U gradskim sredinama BiH u dobu između 25 i 35 godine bez završene osnovne škole je gotovo 7,75 posto muškaraca i 22 posto žena. U okolici gradova bez osnovnog obrazovanja je 16 posto muškaraca i 45,5 posto žena, dok u seoskim područjima taj postotak iznosi gotovo 25 posto za muškarce i 47,5 posto za žene", navodi se u istraživanju UNESCO-a.

Podsjećajući da je prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva iz 1991. u BiH, od tadašnjih 3.697.000 stanovnika, čak 367.700 bilo elementarno nepismeno, procjene UNESCO-a govore da je danas taj broj znatno veći.

„U odnosu na tadašnjih 9,9 posto potpuno nepismenog stanovništva, procjenjuje se da je taj broj danas porastao na gotovo 15 posto", zaključuje UNESCO.

pogled.ba