Umirovljenici u FBiH s najnižom mirovinom danas dobivaju dodatnih 12,5 KM

umirovljenici, mirovine, mirovine, umirovljenici, Hrvatska, mirovina, umirovljenici, FBIH, najniža mirovina, BIH, Federacija BIH, Međunarodni monetarni fond, MMF, Bosna i Hercegovina, plaće, mirovine

Kuverta onima koji primaju najnižu mirovinu bit će punija za 3,5 posto koliko iznosi dugo najavljivano povećanje, odnosno usklađivanje mirovina.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Federalnom zavodu za MIO najniža mirovina će iznositi 371,50 KM što je za 12,50 KM više nego što je bila ranije kad je iznosila 359 KM.

Obzirom da se radi o redovitom godišnjem usklađivanju koje je predviđeno novim zakonom, ono se primjenjuje retroaktivno te će uključivati povećanje i za tri prethodna mjeseca.

Povećanje se računa na osnovu realnog rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a utvrđuje se sredinom travnja svake godine. Povećanje se ne odnosi na onih oko 500 umirovljenika koji primaju najviše mirovine, kao i za one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja ove godine i s iznosima višim od zajamčene mirovine koja iznosi 459 KM.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, za Klix.ba je naglasio da je važno istaknuti i da ovo nije povećanje mirovina, nego zakonsko usklađivanje. Ovim usklađivanjem obuhvaćeni su i braniteljji, samo je kod njih usklađivanje urađeno po stopi rasta troškova života od 1,6 posto.