Umirovljenici: Ako ne isplate mirovine do 15. izlazimo na ulice

Sitni novac

Detalji teksta sporazuma su jučer usuglašeni i njime su uglavnom ostvareni zahtjevi umirovljenika čime su stvoreni i uvjeti da se otkaže prosvjed ove populacije koji je bio zakazan za 29. rujna, piše Dnevni list. 
Ono što u cijelu priču unosi sumnju je činjenica da Vlada ni umirovljenicima, a ni javnosti nije objasnila na koji način će Zavod PIO/MIO FBiH osigurati sredstva za isplatu mirovina do 15. u ovom mjesecu, 10. u narednom mjesecu ili 5. u studenom. Vlada je umirovljenicima tek kazala da je to problem Vlade i da će se sredstva nabaviti, a mnogi umirovljenici, već su mišljenja kako Vlada odgađa neodgodivo, odnosno izlazak umirovljenika na ulice.

Prihvaćeni uvjeti

Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH kaže kako i kod njega samog postoji sumnja u cijeli proces jer im nije rečeno odakle će se sredstva koja nedostaju nabaviti.
-Jasno smo premijeru FBiH Fadilu Novaliću stavili do znanja da s nama nema igranja i da nas nitko ne može vući za nos. Nećemo dozvoliti da nas prevare. Da kažu da će sanirati dugove u Zavodu PIO/MIO i da to ne urade kao što je bilo 2013. Ako prvog mjeseca ne ostvare sporazum, odnosno ako do 15. rujna ne uplate mirovine mi ćemo odmah 16. rujna održati sjednicu i donijeti odluku o prosvjedima, poručio je Rapa. Naglašava kako se potpisivanje sporazuma može upriličiti tek ako Izvršni odbor Saveza 10. rujna na sjednici prihvati isti.
Rapa pojašnjava kako se u sporazumu Vlada obvezala da će mirovine za kolovoz isplatiti do 15. rujna, mirovine za rujan do 10. listopada, a mirovine za listopad do 5. studenog.
-Ovo će ublažiti teško stanje umirovljenika jer će barem znati kada su im mirovine. Oni su prihvatili i naš zahtjev da se do kraja godine usvoje zakoni iz oblasti reforme mirovinskog sustava, priča Rapa i dodaje kako ovim pokušajem ne mogu ništa izgubiti te kako je sada sve na vlastima. Ono na što se Vlada obvezala je i da će konstantno raditi na usvajanju zakona i akata koji će osigurati uskoro povećanje mirovina. Na povećanju će se raditi, kazao je Novalić umirovljenicima, kada se usvoji zakon o Zavodu PIO/MIO. Umirovljenicima je udovoljeno da se izmjeni i Zakon o porezima koji bi isključio plaćanje obveza za udruge umirovljenika.

Svi zadovoljni

Predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul kaže kako je zadovoljan sporazumom s Vladom te smatra kako će ova Vlada krenuti sustavno rješavati probleme umirovljenika. On je rekao i kako će u narednim danima tražiti mišljenja udruga o sporazumu te da će se većina odlučiti.
-Ljudi misle da će nas prevariti jer je do sada bilo tako. Sada po našem viđenju Vlada želi sustavno rješavati problem. Mi ćemo apelirati na oba Parlamenta da usvoje zakone koje Vlada ponudi jer će to nama omogućiti povećanje mirovina, mišljenja je Kožul.
I premijer FBiH Fadil Novalić nakon jučer održanih sastanaka s umirovljenicima izrazio je zadovoljstvo te istaknuo opredjeljenje Vlade FBiH da, kroz set zakona iz ove oblasti, budu stabilizirani i povećani prihodi Federalnog zavoda MIO. Uostalom, dodao je, reforma mirovinsko-invalidskog sustava jedna je od prioritetnih obveza preuzetih Reformskom agendom.
Iz Zavoda PIO/MIO FBiH nisu previše željeli komentirati sporazum. Glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić kazao nam je tak kako je dogovor koji je postignut pozitivan i kako će oni biti zadovoljni ako se ostvare zacrtani ciljevi. O tome na koji način će se ostvariti ciljevi Kvesić nije mogao govoriti.
Dnevni list podsjeća, kako je deficit Zavoda prešao 140 milijuna maraka, a mirovine se isplaćuju do zadnjeg dana u mjesecu na način da se svakog mjeseca posuđuju sredstva koja su namijenjena za mirovine za naredni mjesec.