Ukrajinska kriza podijelila Bosnu i Hercegovinu

Nebojša Radmanović, izbori 2010, SNSD, Nebojša Radmanović političar, SNSD, Nebojša Radmanović, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, SDP BIH, Vijeće ministara, Nebojša Radmanović, Milorad Dodik, praznik, Nebojša Radmanović, Srpski član Predsjedništva BiH, Rusija, Peddy Ashdown, EU i BiH
Nema suglasnosti

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tijekom dana sastao se s ruskim veleposlanikom u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a nakon tog susreta iz Radmanovićeva ureda objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako zahtjev EU u odnosu prema krizi u Ukrajini upućen Sarajevu nije ispunjen jer »ne postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH koji je nužan u vanjskopolitičkim pitanjima«.

U priopćenju ne stoji izrijekom tko je od tri člana Predsjedništva BiH bio protiv zahtjeva EU, no izneseno je stajalište ruskog veleposlanika po kojemu je secesija Krima od Ukrajine i njegovo pripajanje Ruskoj Federaciji »u cijelosti sukladno načelima međunarodnog prava«.

Predsjedništvo BiH je povodom stanja u Ukrajini ranije ovog mjeseca usvojilo krajnje neutralnu izjavu u vezi sa situacijom u Ukrajini u kojoj se pozivalo na »smirivanje napetosti« i »rješavanje krize mirnim putem«.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ujedno Radmanovićev stranački šef, u utorak je otvoreno podupro poziciju Moskve u sadašnjoj krizi.

Nakon sastanka s veleposlanikom Bocan-Harčenkom u Banjoj Luci on je ustvrdio kako je otcjepljenje Krima od Ukrajine zakonito. »Krim je primjer kako se poštuje povelja UN«, izjavio je Dodik izrazivši nedvojbenu potporu politici Moskve.
Nema suglasnosti
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, koji je u utorak boravio u Sarajevu, upozorio je na opasnost ovakvih istupa po samu BiH ističući kako političari iz RS razmišljaju o tome kako iskoristiti »krimski scenarij«.

 je upozorio i na problematično ponašanje Moskve u odnosu prema BiH.

»Rusija je ponudila RS kredit koji bi zamijenio onaj MMF-a iako po znatno višim kamatnim stopama, a istodobno zagovara povlačenje RS iz europskih projekata. To može samo potaknuti one koji žele secesiju«, kazao je lord Ashdown.

Dodik je u prvoj reakciji na Ashdownov istup bivšeg visokog predstavnika nazvao »senilnim tipom« odbacivši tvrdnje kako Moskva potiče secesionizam RS.

Hina