Uklonjene imovinske kartice političara sa stranice SIP-a BiH

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds
Sada su ti podatci zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka BiH, a koji su naravno usvojili isti političari koji izlaze na ovogodišnje izbore.

Tako su se nakon nekoliko godina političari izborili za to da im „obični građani" ne gledaju i broje imovinu koju imaju i koju prijavljuju.

Ovo je odrađeno pod izgovorom da građani gledaju imovinu i onih koji su izabrani na izborima i onih koji nisu. Pa u strahu od mogućih kriminalnih djela prema onima koji imaju velika bogatstva političari su zatražili da se podatci ne stavljaju na stranicu. To im je naravno i dopušteno.

Sada zbog ovog zakona svi koji žele imati uvid u imovinu političara moraju uputiti e-mail SIP-u BiH u kojem obrazlažu zašto žele vidjeti imovinsku karticu nekog od političara. Ovakvo načelo vrijedi i za građane i za novinare.

Brojanje milijuna maraka, stanova, kuća, vikendica, sada će biti dostupno prije svega samo novinarima jer teško će građani, a pogotovo oni koji ne žive u Sarajevu gdje je sjedište SIP-a BiH, tražiti dopuštenje pregledati podatke o imovini svojih vođa.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a BiH, kaže za „Novosti" da je dovoljno da se e-mailom obrate svi zainteresirani i da će vrlo brzo biti usluženi.

Prema njezinim riječima materijali se nakon odobravanja daju na uvid u prostorijama SIP-a, ali nije dozvoljeno njihovo iznošenje, već se mogu samo prepisati.

- Sve što imamo od imovinskih kartica je dostupno, ali prijave još stižu. Rok je bio do 23. kolovoza. Zbog zakona o zaštiti osobnih podataka BiH imamo ovakvu situaciju. Mi smo imali sudski proces s Agencijom za zaštitu podataka jer su tražili da ne objavljujemo podatke, i mi smo izgubili i sada postupamo po zakonu. Ali, zbog Izbornog zakona BiH, koji propisuje da javnost mora imati uvid, mi to radimo na način da nakon zahtjeva odobravamo uvid u imovinske kartice. Tu će prednost imati novinari jer će oni dalje prenositi informacije javnosti, pojasnila je Pirić.

Ovakvo ponašanje političara samo još jednom dokazuje da oni prvo misle na sebe pa onda na građane, kaže za „Novosti" Tanja Topić, politička analitičarka.

- Naravno da građani žele vidjeti što to imaju političari jer nije tajna da oni zarađuju najviše novca i da je već godinama politika najunosniji biznis u BiH. Sada odlukom da uskrate uvid građanima u svoju imovinu jasno pokazuju da više ne žele da građani gledaju što oni imaju. Je li to od straha da će građani prestati glasovati za njih kad vide milijune na računima i vile koje posjeduju, nije isključeno, ističe Topić.