Ukinuti odluku OHR-a i uspostaviti legalnu vlast u Federaciji BiH

Međunarodna krizna skupina (ICG) kako je Večernji list i donio prije par dana objavila je jučer svoje izvješće o stanju u BiH u kojem se poziva na ukidanje odluke OHR-a i uspostavu legalne vlasti u Federaciji.

Najveća kriza

U dokumentu se navodi da se BiH suočava sa najtežom krizom od okončanja rata, čemu je doprinijela i međunarodna zajednica, kada je visoki predstavnik suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o nelegalnom izboru vlasti u FBiH. Ističe se i kako Srbi trebaju odustati od referenduma, ali i odbaciti svaki jednostrani čin kojim se suprotstavljaju državnim institucijama, poput povlačenja svojih predstavnika iz institucija BiH.

ICG smatra da, iako je situacija veoma zabrinjavajuća, međunarodna zajednica ne treba pokušavati njome upravljati tehničkim riješenjima ili sankcijama koje bi mogle ohrabriti sve strane da ojačaju svoje stavove. Umjesto toga, smatra ICG, međunarodna zajednica treba iskoristiti diskusiju o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, 9. svibnja i sastanak Vijeća EU-a za vanjska pitanja 13. svibnja za pokretanje razmatranja strateške politike. Ističe se i da ne postoji neposredna mogućnost od izbijanja nasilja, ali da do njega može doći u budućnosti ukoliko sve strane ne odustanu od maksimalističkih stavova.

Prije održavanja referenduma, smatra ICG, treba organizirati konferenciju na višoj razini da bi se potvrdila međunarodna posvećenost Daytonskom sporazumu, uklanjanje visokog predstavnika iz lokalne politike, kako bi se vratio njegov kredibilitet kao neutralnog posrednika, te dozvoliti kapacitetima Europske unije da postane vodeći međunarodni igrač u BiH.
Međunarodna zajednica previše je upetljana u lokalnu politiku.

Potrebno je da se povuče i podesi svoje ciljeve sukladno umanjenom utjecaju. Ilustrirajući pogreške međunarodne zajednice navodi se da sedam mjeseci nakon izbora nije formirana vlast, dok je to u FBiH učinjeno na kontroverzan način i uz osporavanje najjačih hrvatskih stranaka, koje su stvorile Hrvatski narodni sabor. Većina međunarodne zajednice sada smatra da su vlasti u Federaciji BiH legitimne, ali većina Srba i Hrvata, ističe ICG, nije s tim suglasna.

Pljuska politici

Prema mišljenju ICG-a, da bi visoki predstavnik pomogao u formiranju istinske legitimne Vlade u FBiH treba ukinuti svoju suspenziju i dozvoliti da odluka SIP-a stupi na snagu, nakon čega bi parlament trebao slijediti proceduru izbora predsjednika, a koji potom imenuje vladu koja je sukladna Ustavu. Ovo izvješće ICG-a još jedna je pljuska politici koju Amerikanci i Europljani provode u BiH preko visokog predstavnika, Valentina Inzka. Stranci priznaju da je situacija u BiH dramatična, ali odgovornost za to pokušavaju maksimalno skinuti sa sebe.

U tom svjetlu treba promatrati i Inzkovo izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, koje je jučer objavio Večernjak, a u kojem se nastoje opravdati dosadašnji, ali i budući potezi njegovog ureda. Inzko će o tome govoriti i na zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda idućeg tjedna.