Ukinute vize građanima BiH

Od ukupno 626 zastupnika, 538 je glasovalo za, 47 protiv, a 41 je bio suzdržan.

Konačna odluka o ukidanju viza očekuje se u studenom na sastanku ministara pravde EU.

Odluku o ukidanju viza prvi je podzdravio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, rekavši kako je odluka odgovor na napore vlasti.

- Odluka Europskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH kako bi svi kriterijumi za ukidanje viza bili dostignuti. Ispunjavajući zahtjevne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pokazali smo da je moguće napraviti pozitivnu atmosferu i pokazati punu odgovornost za ovaj proces, čiji je uspješan ishod od ogromnog značaja za građane u Bosni i Hercegovini. Stavljanje BiH na 'bijeli shengen' bit će prva konkretna korist za građane BiH u procesu integracija u EU i predstavljat će poticaj europskoj ideji unutar zemlje. U suprotnom, ova ideja u BiH bi slabila, što ne bilo od koristi ni Bosni i Hercegovini, ni Europskoj uniji, rekao je Špirić.

Podsjećamo, takvog mišljenja nije bio potpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Jelko Kacin, koji je rekao kako EU može samo nagraditi građane, a ne političare.

- Europski parlament će u svojoj odluci o viznoj liberalizaciji za BiH uputiti poruku dobrodošlice ne institucijama BiH već njezinim građanima, rekao je Kacin.

Deutsche Welle.