Ukinute carine na rabljene automobile

Nadalje, od jučer carina više nema niti na određene vrste i prerađevine od voća i povrća, mliječne prerađevine, neke vrste mesa poput junećeg i telećeg, kavu, određene vrste tekstila, motorne bezolovne benzine i određena ulja i druge proizvode.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kazao je kako se radi o proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja se u proteklim godinama spuštala i u prošloj godini iznosila između dva i tri posto, dok se od početka ove godine carina ukida i naplaćivat će se samo PDV prilikom uvoza tih proizvoda, piše Dnevni list

Manji prihodi

Sve ovo zapravo znači nastavak primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om.  Primjena navedenog sporazuma počela je 1. srpnja 2008., a za ogroman broj proizvoda koji se uvoze iz EU-a i imaju podrijetlo iz Unije carina je ukinuta već 2009. Ipak, za proizvode za koje je bh. strana smatrala kako su značajni za našu zemlju carine se postupno smanjuju i ukidaju do danas. Treba napomenuti kako je navedeno ukidanje carina na određeni broj proizvoda značajno smanjilo prihode UNO-a BiH i u proteklih pet godina to je gubitak od oko 450 milijuna maraka. Usporedbe radi, u 2008., kada je naplaćivana puna carina na sve proizvode, u bh. blagajnu je ušlo oko 650 milijuna maraka, a primjera radi, u ovoj godini to je svega 200 milijuna maraka od naplate carina. 

Bez pada cijena

Ono na što posebno svih ovih godina upozoravaju udruženja za zaštitu potrošača jest činjenica kako i pored ukidanja carina cijene takvih proizvoda nisu padale. Formiranje cijena ovisi o ponudi i potražnji, a država, praktički, nema mehanizam nekoga prisiliti da, za smanjenje poreznog opterećenja, u ovom slučaju ukidanje carina, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu BiH. Upravo zbog toga smo dolazili u situaciju da smo gubili milijune maraka zbog ukidanja carina, a s druge strane cijene ostaju iste ili čak rastu. Upravo zbog toga, uvelike osiromašeni građani BiH nadaju se kako će se taj trend zaustaviti te kako će se ukidanje carina ove godine, ipak, osjetiti na krajnjoj maloprodajnoj cijeni, kako bi na taj način kućni proračuni ipak osjetili bar malo olakšanje. Hoće li zaista tako i biti, doznat ćemo vrlo brzo. 

Zaštita domaće proizvodnje

Kako je već ranije napominjalo Ratko Kovačević, zbog zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju podrijetlo iz EU-a carine nisu ukidane.
- Radi se uglavnom o vrstama voća kao što su višnje, maline, lubenice te o povrću poput graha, graška, krumpira. Vijeće ministara formiralo je pregovarački tim koji će ove godine početi novi krug pregovora s EU-om o carinama koje su još ostale na ove proizvode, rekao je Kovačević.