Ukidaju se carine na polovne automobile, tekstil, meso, smanjenje troškova i krajnje prodajne cijene za kućne proračune

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin

... iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti će biti ukinute.

Smanjenje troškova

Potvrdio je to za Dnevni avaz Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

On je naglasio da bi ukidanja carina trebalo smanjiti troškove i krajnje prodajne cijene, te će tako biti i manji pritisak na kućne proračune.

Kovačević je istaknuo da od početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU, koji je počeo 2008. godine, pa do danas, nije bilo znatnijeg sniženja cijena proizvoda na koje je, u međuvremenu, ukinuta ili smanjena carina.

"Sniženje cijena ne može se očekivati ni početkom 2013. godine. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. Ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za procent sniženja stope carine, snizi i finalnu cijenu tih proizvoda", naglasio je Kovačević.

Carine se ukidaju i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i namaza, u zavisnosti od sadržaja mliječne masti u njima.

"Carine će u potpunosti biti ukinute i za određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona... Carine se ukidaju i na teleće i juneće meso, kao i na određene vrste povrća i voća kao što su rajčica, jabuke, kruške... Isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova", kazao je Kovačević i dodao da se carine ukidaju i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

Nova runda

S druge strane, Kovačević je istaknuo da radi zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

"Radi se uglavnom o vrstama voća kao što su višnje, maline, lubenice, te o povrću poput graha, graška, krompira. Vijeće ministara formiralo je pregovarački tim koji će već 2013. početi novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su još ostale na ove proizvode", rekao je Kovačević.