Ukida se TV pretplata?

...Mustafa Mujezinović, premijer Vlade FBiH istakao je za "San" da Vlada još nije razmatrala ovo pitanje.

Nismo raspravljali o ovoj temi, ali moje mišljenje je da ovaj problem treba riješiti na razini države. To bi se uradilo tako što bi se pretplata ukinula, a jedan manji dio PDV-a izdvajao za financiranje sva tri javna servisa - kaže Mujezinović, pojašnjavajući da bi tako telekom operateri bili rasterećeni.

Sigurno da bi ovaj način financiranja javnih servisa odgovarao i operaterima, jer kada bi se mijenjala vlasnička struktura "BH Telecoma" plaćanje pretplate putem računa za fiksni telefon predstavljalo bi problem - rekao je Mujezinović. On ističe da se ovo pitanje mora riješiti na relaciji država-entiteti.

Što prije treba sjesti i viđeti kako će se riješiti ova situacija. Uvjeren sam da ne treba čekati formiranje nove vlasti da se poduzmu koraci kako bi se nešto uradilo po ovom pitanju - rekao je Mujezinović, koji je već obavio neke razgovore na ovu temu.

Pričao sam sa Sulejmanom Tihićem i Nikolom Špirićem o ovom pitanju i oni su iskazali dobru volju da se krene sa realizacijom ukidanja RTV pretplate i izdvajanjem određenog dijela sredstava od PDV-a za javne servise - podcrtava Mujezinović ističući da, iako je ugovor o plaćanju pretplate putem računa za fiskni telefon istekao 1. prosinca, treba nastaviti sa ovim načinom plaćanja dok se ne pronađe drugo rješenje.

Sigurno da treba plaćati pretplatu kao i do sada, da se ne bi ugrozilo financiranje javnih servisa. Ipak ovo pitanje treba riješiti dugoročno kako bi bilo jasno na koji način će se financirati javni servisi u budućnosti - zaključio je Mujezinović.

Marija Putica, član Upravnog odbora BHRT-a podržava inicijativu Mustafe Mujezinovića.

To bi bio idealan način financiranja javnih servisa, zato što ne postoji zakon koji bi štitio javne emitere i omogućio sigurnu naplatu pretplate - kaže Putica, dodajući da se postojeća infrastruktura mora nekako održavati, piše San.

Samo na ovakav način osigurat će se sredstva za održavanje infrastrukture kao i novac za razvoj javnih servisa - mišljenja je Putica.