UKC Republika Srpska ponudio da primi 300 onkoloških pacijentica iz Federacije

UKC Republika Srpska ponudio da primi 300 onkoloških pacijentica iz Federacije
...ponudili su danas svim onkološkim pacijenticama kojima je početkom ovog tjedna uskraćena usluga radijacije u UKC Sarajevo, da tretmane radijacije i hemoterapije obave u UKC Republika Srspka u Banjaluci.

"UKC Banja Luka se složio s prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i koje ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banja Luka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko 300 njih iz Federacije BiH"; priopćila je Azra Ikalović predsjednica udruženja "Iskra".

Ona je objasnila da smještaj u UKC Banja Luka "može biti osiguran za sve pacijentice iz FBiH koje su uporedo na hemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju tretman samo zračenja mogu biti smješteni u Domu umirovljenika  u Banja Luci".

"Ovaj dogovor je ostvaren u suradnji sa nevladinim sektorom, UKC Banja Luka, Centrom za zračenje u Banja Luci, predstanicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma umirovljenika u Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu se javiti u UKC Banja Luka na tel. 051 342 800 ili Fondu zdravstvenog osiguranja RS 051 249 174.

Ovaj dopis upućuje se medijima, ministrima zdravstva u Federaciji BiH i fondovima zdravstvenog osiguranja u FBiH, stoji u priopćenju Udruženja za razvoj društva "KAP".

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)